Extremisté se přeorientovali z antisemitismu na tažení proti Romům

Praha – Extremisté se v minulém roce téměř úplně vyhnuli projevům antisemitismu, vyplývá to podle předsedy pražské židovské obce Františka Bányaie z Výroční zprávy o projevech antisemitismu v ČR za rok 2011. ČR se liší od jiných zemí Evropy, kde jsou nenávistné výpady proti židovské menšině početnější a také násilnější. Za pozitivní považuje především společenskou nepřijatelnost antisemitismu, negativní projevy proti antisemitismu jsou podle jeho slov nejlepší prevencí.

„Jako kdyby přímý antisemitismus byl pro extremisty v minulém roce tabu. Pravděpodobně jim to v minulých letech nepřineslo žádný užitek,“ uvedl Bányai a dodal, že se extremisté jednoznačně soustředili na projevy proti Romům, napadání celého systému a zacílili na různé sociální problémy v klíčových lokalitách. Změny v zaměření se podle předsedy židovské obce řídí čistou účelovostí, extremisté se prý soustředí především na ta témata, která jim přinesou efekt a co nejširší podporu u veřejnosti.

„Na rozdíl od celé Evropy v České republice nemůžeme mluvit o nárůstu antisemitismu, ale o stagnaci,“ konstatoval ve Studiu ČT24 předseda pražské židovské obce. Statistiky fyzických útoků podle něj hovoří pouze o jednotlivých případech. „Domnívám se, že dobrou zprávou je, že antisemitismus je stále společensky nepřijatelný,“ dodal.

Z Výroční zprávy o projevech antisemitismu v ČR v roce 2011:

„Pro pravicové extremisty se téma antisemitismu stává jistým druhem tabu. Po odmítavých reakcích veřejnosti se uchylují k anticigánismu a k boji proti systému.“

Středisko loni evidovalo pět fyzických útoků s antisemitským podtextem na majetek a jeden na osobu. Takový výpad proti člověku zaznamenalo naposledy v roce 2008. Zpráva zmiňuje čtyři případy vyhrožování a sedm případů obtěžování. Počty se podle autorů „téměř shodují“ s čísly za rok 2010. Loni středisko monitorovalo sedm antisemitských webů a 19 článků, videí a obrázků, o rok dřív jich bylo celkem o pět víc.

František Bányai ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)