Tři muži prý vydírali podnikatele kvůli lodní dopravě na Lipně

Lipno nad Vltavou - Policie obvinila tři muže, kteří údajně vydírali podnikatele z Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku a hrozili mu usmrcením. Podle informací České televize (ČT) byl vydíraným Jiří Brom, jenž stál za nedávným převozem velké lodě na Lipno. Loď má sloužit vyhlídkovým plavbám po vodní nádrži. Trojice mužů od 34 do 57 let ho údajně i fyzicky napadla. Mezi obviněnými je Vok Wippern, bývalý spolupracovník zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka. Policie ho stíhá na svobodě, soud návrh na jeho vazbu nepřijal.

Podle policie vylákala trojice podnikatelů manažera společnosti Rosenberg Lipno Line Jiřího Broma do jedné restaurace u lipenské přehrady, a to pod záminkou obchodní schůzky. Když přišel do restaurace, muži ho prohledali a začali mu vyhrožovat. „Nutili ho ustoupit od jistého podnikatelského záměru. Vydírali ho a hrozili mu zastřelením a pohřbením v Lipně,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Brom ČT potvrdil, že k napadení došlo. „Jestli to souvisí s mými podnikatelskými aktivitami, nevím,“ řekl. Pro policii to je jedna z vyšetřovacích verzí. „Můžeme obecně říci, že se to vše točí kolem podnikatelských aktivit v lodní přepravě na lipenské přehradě,“ dodal Matzner. 

Společnost Rosenberger Lipno Line chce v červnu po několika desítkách let obnovit pravidelnou lodní dopravu. „Nějakými vyděračskými metodami se zastrašit nenecháme,“ tvrdí Brom. Jeden z obviněných, Vok Wippern, v lodní dopravě na Lipnesku také podniká. Jeho společnost Wolfi Vok je od 2007 vlastníkem převozu v Dolní Vltavici. Wippernovo jméno figuruje i v policejním spisu Krakatice. Podle detektivů patřil ke spolupracovníkům zavražděného Františka Mrázka.

Reportáž Jiřího Hynka a Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)