Policie odhalila trojici mužů podezřelých z vraždy Tofla

Brno - Kriminalisté odhalili tři muže podezřelé z vraždy expolicisty Michala Tofla, který byl zastřelen v červnu 2010 v Brně-Žebětíně. Hrozí jim až 20 let vězení. Tofla někdo zastřelil samopalem, když jel autem. Dva z mužů jsou ve vězení delší čas kvůli jiným zločinům majetkového i násilného charakteru. Třetího muže, zadrženého ve středu, vzal dnes soud do vazby. Informoval o tom ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

"Přesný motiv činu není zatím znám. Šlachta připustil, že motiv útoku mohl být spojen s penězi. Více ale ukáže až další vyšetřování. Tofl údajně kolem sebe vytvořil po odchodu od policie skupinu bývalých kolegů, s nimiž prý vydíral podnikatele na jihu Moravy.

Po měsících pátrání policisté zjistili, že si Toflovu vraždu objednal čtyřicetiletý muž z Prahy, který i opatřil vražednou zbraň - útočnou automatickou pušku. Nyní je ve vazbě za zcela jinou trestnou činnost. Podle informací ČT jde o brněnského podnikatele Pavla Bezděkovského.

Obvinění v kauze Toflova gangu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na vraždu si najal dva muže z Brněnska. Prvnímu z nich je třicet pět let a momentálně si odpykává trest za jiné zločiny. Posledním členem skupiny byl osmatřicetiletý muž, jehož ve středu zadržela zásahová jednotka v Kuřimi na Brněnsku. Jde o vyhazovače z diskoték a bývalého Bezděkovského řidiče Tomáše Trkana.

Trojice je obviněna z vraždy a nedovoleného ozbrojování. Obvinění mají s pobytem za mřížemi své zkušenosti, protože byli už několikrát stíháni, uvedl jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel. Objasňování kauzy bylo podle něj mimořádně složité. 

Zastřelení Tofla připomínalo scénu z akčního filmu. Stalo se nedaleko jeho domu. Svědci slyšeli několik výstřelů. Zasáhly Tofla jedoucího v autě. Vůz pak narazil do sloupu s osvětlením. Hned po činu vyhlásila policie rozsáhlou pátrací akci po pachatelích. Zapojila do ní desítky policistů i s vrtulníkem. Vrahy tehdy policie nenašla. Přesto získala podle Šlachty indicie, jež jim později pomohly.

Na to, jakou roli v údajném vyděračském gangu Tofl měl, Šlachta ani Kužel neodpověděli. Zdůraznili, že na vyšetřování případu vydírání podnikatelů se dále pracuje a je na něj uvaleno státním zastupitelstvím informační embargo. Tofl patrně nebyl hlavním šéfem skupiny. Šlachta k tomu ale jen řekl, že je nutné vyčkat na výsledek současného vyšetřování.

Za Toflův gang je označována skupina bývalých policistů, někdejších pracovníků policejní inspekce a jejich známých, jež vydírala podnikatele. Údajně nejprve přišla s křivým obviněním některého z nich z ekonomických trestných činů. Pak gang nabídl, že za peníze zařídí odložení případu. Gang, tvořený podle dostupných informací 13 lidmi, působil od roku 1998 do 2010.

Vydáno pod