Heger upraví vyhlášku o dostupnosti péče

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vytvoří kompromisní návrh vyhlášky o dojezdech k lékaři, zohlední v něm požadavky rady postižených, odborů a pacientů. Po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) to řekl předseda rady postižených Václav Krása. Návrh předali dnes ministrovi. Náměstek ministra Petr Nosek potvrdil, že ministerstvo zapracuje některé návrhy do nové vyhlášky.

Ministr Leoš Heger jednal dnes se zástupci rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů o navrhovaných dobách dojezdu k lékaři, čekacích lhůtách na operaci, personálním zajištění zdravotnických pracovišť a poplatcích u lékaře. „Domluvili jsme se, že ministerstvo vytvoří svůj nový návrh do 18. května, my jsme dnes dali náš návrh, a že se sejdeme 24. nebo 25. května, ještě před zdravotnickou tripartitou, která je 31. května,“ řekl Krása.

Pacienti a postižení se bojí rušení nemocnic

Podle ministerského návrhu by to lidé například k praktickému lékaři měli mít 45 minut. Podle návrhu rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů, by to mělo být jen 20 minut. Podle Krásy by ministerstvo mohlo ustoupit na kompromis asi 30 minut, podle Noska může ministerstvo ustoupit jen pět až 10 minut. Zatímco pacienti tvrdí, že kvůli dlouhým dobám se zhorší dostupnost péče, ministerstvo říká, že doby stanovilo tak, aby byly splnitelné i v místech s horší dostupností.

Zatímco pacienti tvrdí, že se zhorší dostupnost péče, ministerstvo říká, že doby stanovilo tak, aby byly splnitelné i v místech s horší dostupností. Maximální doby mají podle Noska ochránit pacienty, podle Krásy povedou k rušení nemocnic.

Svaz pacientů zkritizoval dnes také poplatky v nemocnicích, konkrétně to, že není omezena doba jejich placení. Šéf svazu Luboš Olejár žádá, aby se za pobyt v nemocnici platilo maximálně 30 dní v roce. „Důrazně jsme to panu ministrovi řekli, téměř jsme, trošku i demonstrativně, bouchli do stolu,“ řekl. Tento poplatek podle něj nic nereguluje, lidé v nemocnici musejí být z rozhodnutí lékaře. „Počkáme, jak rozhodne o poplatcích Ústavní soud a následně budeme situaci řešit,“ reagoval Nosek.

Odboráři a zástupci organizací dnes jednali také o větším zapojení do přípravy zákonů. Ministr jim slíbil, že se stanou řádným připomínkovým místem už ve vnitřním připomínkovém řízení.