ČR jedná s Karibikem o jednodušším vydávání hledaných osob

Praha – Český stát usilovně pracuje na zlepšení podmínek pro vydání hledaných osob, které se dlouhodobě ukrývají před českou justicí v zahraničí. O pružnější domluvě mezi jednotlivými státy se jedná v zemích tzv. třetího světa, zejména pak ve střední Americe, jak potvrdil České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Díky úspěšnému vyjednávání vydala v minulém roce české občany například Kostarika. Podle Pospíšila se vyvíjí situace slibně v celém Karibiku, kde se skrývá například zakladatel Harvardských fondů Viktor Kožený.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že je na dobré cestě znepříjemnit život českým uprchlíkům v Karibiku – včetně podnikatele Viktora Koženého nebo jeho blízkého spolupracovníka z Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Ministr totiž plánuje se středoamerickými zeměmi podepsat smlouvy, které odstraní komplikace při dohadech o vydání.

Mezi státy, které v loňském roce vydaly české občany, se nově objevila například Kostarika. „Snažíme se intenzivněji vyvíjet tlak na naše zástupce, kteří na místě více tlačí na tamní justiční orgány,“ sdělil Pospíšil. Sám Viktor Kožený nedávno přiznal, že by se do Česka mohl vrátit. Učiní tak ale pouze jako politik, nikoliv vězeň. „Já doufám, že jednoho dne se do České republiky vrátím a budu moci nějakým významným způsobem dále přispět k rozvoji České republiky,“ vzkázal Kožený během dubna. Česko také docílilo toho, že začne znovu proces o vydání Radovana Krejčíře, který se ukrývá v Jihoafrické republice. Společnou vůli projevila i jihoafrická policie.

Podle údajů ministerstva spravedlnosti bylo loni do Česka vydáno celkem 27 lidí. Naopak z Česka do zahraničí bylo loni vydáno jednačtyřicet lidí. Nejvíc uprchlíků před zákonem putovalo do zemí bývalého Sovětského svazu. Podle bezpečnostních expertů je ČR pro uprchlíky z východu takřka ideálním místem pro skrývaní. Mohou zde totiž žít v relativním klidu a bezpečí a také se snadno začlenit do početné komunity svých krajanů. Dalším plusem utečenců je možnost vyjíždět do celé EU díky absenci hraničních kontrol.