Padlým Sovětům se klaněly stovky lidí

Praha - Stovky lidí, převážně ze zemí bývalého Sovětského svazu, dnes přišly na pražské Olšanské hřbitovy, aby vzpomínaly na sovětské vojáky padlé ve druhé světové válce. Lidé nosili k památníku i hrobům kytice, někteří zde v souladu s východními zvyky položili i další dary, třeba jídlo. Slavnost za účasti politiků, diplomatů i představitelů pravoslavné církve trvala necelou hodinu.

Ceremonii provázela vojenská hudba, hrála se ruská i česká hymna, stejně tak i vojenské pochody. Účastníci uctili padlé vojáky Rudé armády položením věnců, modlitbou i salvami. Mnoho Rusů žijících v České republice dnes na Olšany zavítalo s pamětní stuhou připevněnou k oblečení. Mezi vzpomínajícími byly zastoupeny všechny věkové kategorie. Někteří senioři drželi v rukou zvětšené fotografie padlých příbuzných. Většina lidí na hřbitově vytrvala i po skončení ceremoniálu, ačkoli panovalo horké počasí.

Při osvobozování někdejší Československé republiky padlo 144 tisíc vojáků sovětské armády, dále asi 33 tisíc rumunských vojáků. Podle dostupných údajů nelze přesně určit počet padlých amerických vojáků; některé prameny uvádějí asi 290 Američanů, jiné 180.

  • Slavnost na Olšanských hřbitovech zdroj: ČT24
  • Pietní slavnost na Olšanských hřbitovech zdroj: ČT24

První sovětské tanky dorazily na okraj Prahy 9. května 1945 ve 3 hodiny ráno. Pražané je nadšeně vítali. Poslední boje v Československu skončily až o dva dny později, kdy ještě zněla střelba v Milíně na Příbramsku.