V Praze se slavilo, na Boleslav a Mělník ještě padaly bomby

Praha - Pravděpodobně dva úplně poslední záhadné nálety druhé světové války v Evropě zasáhly 9. května 1945, tedy den po podepsání německé kapitulace, středočeská města Mladá Boleslav a Mělník. Všeobecně se mělo za to, že tyto nálety provedla německá armáda, že letadla a bomby byly německé výroby a že letadla startovala z německého letiště u Hradce Králové. Svědectví pamětníků, způsob provedení náletů a bombardovací cíle však svědčí spíše o tom, že tyto nálety provedli letci sovětští. Michal Plavec, kurátor leteckých sbírek Národního technického muzea, tvrdí, že skutečně šlo o operace Rudé armády, která měla v té době na území Československa několik leteckých jednotek.

Michal Plavec pro ČT24

„Již v květnu 1945 si ale nikdo nepřipouštěl, že by tyto nálety měla na svědomí Rudá armáda, a dodnes přetrvává mezi lidmi pocit, že to přeci muselo mít na svědomí německé letectvo nebo dělostřelectvo,“ řekl Plavec pro ČT24 s tím, že nejtragičtější byl nálet na Ždírec nad Doubravou a sousední Krucemburk. 

Nálety provedlo sovětské letectvo kolem 10. hodiny dopolední. Byly součástí rozsáhlejší letecké akce, jejímž úkolem bylo zamezit ústupu německé armády do amerického zajetí nálety na dopravní uzly. Vzhledem k tomu, že jednotky německé armády nedodržely podmínky kapitulace a nezastavily se na místě, kde je bezpodmínečná kapitulace zastihla, přikročilo sovětské velení k bombardování i 9. května 1945. Při náletu na Mladou Boleslav prokazatelně zahynulo 140 lidí, nicméně hovoří se až o 500 obětech, zejména proto, že v českých archivech nelze dohledat padlé na německé straně. 

Právě v době, kdy Pražané již vítali ruské vojáky, se nad Mladou Boleslaví objevilo podle dobových pramenů v doprovodu dvou stíhaček devět neoznačených bombardovacích letadel, které ve třech vlnách svrhly na město 700 bomb o váze od 2,5 do 500 kilogramů. Letci při tom stříleli i z palubních zbraní. Značná část bomb naštěstí nevybuchla. Veškerá zneškodněná munice byla německého původu. Bomby poškodily mladoboleslavskou automobilku, úplně nebo částečně zničily 157 domů a na 400 dalších poškodily. Mělník týž den dopoledne bombardovalo také devět letadel, jejichž útok připravil o život několik desítek osob. 

Rozhovor s Michalem Plavcem (zdroj: ČT24)

V posledním roce druhé světové války spojenecké letecké nálety zasáhly mnohá česká města. Podle Lubora Václavů z armádního historického ústavu měli však spojenci během celé války na území dnešní České republiky především dva strategické cíle, na které bylo vedeno více než deset náletů - průmyslový komplex v Záluží u Mostu a Škodovy závody v Plzni. 

Vydáno pod