Rath: Nejásejme předčasně, možná přijdou nové IZIPy

Praha - Sociální demokraté budou na příští schůzi Poslanecké sněmovny požadovat zřízení vyšetřovací komise k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Od premiéra Petra Nečase (ODS) čeká podle svých slov podporu. Premiér a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se ve čtvrtek shodli, že projekt IZIP skončí do prázdnin. VZP do něj za deset let vložila skoro dvě miliardy korun. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha navíc není jisté, zda vláda při prosazování elektronizace zdravotnictví nevyjedná nové, podobně netransparentní projekty. Předseda správní rady pojišťovny Marek Šnajdr reagoval tím, že vytvoření úspěšného a účinného projektu v současnosti brání chybějící zákony.

Rath upozornil na drahý provoz stránek VZP

„Mám pocit, že se udělá nějaký další IZIP II nebo IZIP III a budou se všichni tvářit, že je to něco nového, čistého, úžasného a budou to znova nabízet veřejnosti jako změnu. Proto také chceme vyšetřovací komisi. Je to také o tom, co se bude dít dále,“ sdělil Rath s tím, že je třeba vysvětlit, co se stane se 70 miliony korun, které VZP ročně platí IZIPu za správu svého internetového portálu. Podotkl, že středočeský krajský úřad platí za svůj internetový portál dva miliony korun. „Já nevěřím tomu, že zítra přestane VZP platit IZIPu za internetový portál a že ho bude zajišťovat někdo jiný,“ uvedl Rath s tím, že se podle něj páchá podvod na veřejnosti.

Předseda správní rady Šnajdr v rozhovoru pro ČT potvrdil, že součástí dlouhodobých smluv se společností IZIP, platných do roku 2016, byla také správa příslušných stránek.  Zároveň ale dodal, že na listopadové schůzi správní rady bylo rozhodnuto o ukončení těchto kontraktů do konce června letošního roku. Otázku nového projektu elektronizace zdrravotnictví, který by nahradil IZIP, Šnajdr podmínil legislativní podporou. „Bude-li vůle do české legislativy zavést povinnost elektronizace, pak má smysl jiný podobný projekt vybudovat a investovat do něj. Každý odborník ve zdravotnictví vám potvrdí, že efektivní elektronizace skutečně povede ke snižování nákladů a výdajů všeobecného zdravotního pojištění,“ dodal.

Zdravotnické údaje, které se zatím do elektronické databáze dostaly, chce pojišťovna účelově využít. „Bylo by dobré využít vše kvalitní, do čeho VZP nainvestovala ty zmíněné dvě miliardy korun,“ uvedl člen správní rady VZP Boris Šťastný.

Rath během brífinku připomínal pozadí projektu IZIP
Zdroj: ČT24

ČSSD chce vyšetřovací komisi k projektu IZIP

„To, že se na tento projekt, který bude zřejmě nakonec zcela zastaven, vynaložila částka 1,8 miliardy korun, je něco, co není možné jen tak přejít,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf ČSSD Sobotka. Komise by měla prozkoumat fungování projektu od jeho vzniku v roce 2001 a pojmenovat konkrétní viníky jeho neúspěchu.

Dva europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký jsou v souvislosti s IZIPem v podezření ze střetu zájmů. V roce 2001 IZIP založili a podle Sobotky byli před lety v Poslanecké sněmovně jako členové sociální a zdravotní komise s VZP v kontaktu a měli její činnost kontrolovat. Cabrnoch byl navíc členem rady VZP. Oba poslanci projekt hájí a jeho ukončení nepovažují za správné.

ČSSD v souvislosti s projektem IZIP viní i někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho náměstka Marka Šnajdra, nynějšího předsedu správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Sobotka uvedl, že ČSSD projekt v roce 2006 zastavila a Julínek se Šnajdrem ho zase oživili. Proto i oni mají podíl na mrhání penězi pojištěnců a měli by za to podle něj nést odpovědnost.

Heger: Zrušení projektu je začátkem výraznějších změn ve VZP

Podle ministra Hegera se VZP musí připravit na výrazné změny ve způsobu své správy a rozvázání konktraktu s firmou IZIP je jen začátkem. Ukončení smluv musí ještě oficiálně schválit správní rada pojišťovny. Podle vedení IZIPU by to bylo možné nejdřív po konci června a až po půlroční výpovědní lhůtě by projekt fakticky skončil.

Samotné vedení společnosti IZIP bylo z avizovaného ukončení spolupráce s VZP překvapeno. V současnosti totiž ve dvou tuzemských krajích probíhají pilotní projekty, které mají ukázat, zda systém IZIP funguje. Podle Hegera ale zatím ministerstvo neobdrželo jediný výstup, který by byl v daných projektech vypracován. „V tuto chvíli projekty stále běží, proto nemohou existovat ani ony zmiňované analýzy,“ namítá ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek.

Současné vlastnictví IZIPu
Zdroj: ČT24

Šéf odborového klubu lékařů Martin Engel označil včerejší rozhodnutí o zastavení projektu za velmi zpožděné. Ohradil se navíc proti slovům Šťastného, podle kterého systém IZIP nemohl fungovat kvůli tomu, že do něj lékaři nechtěli povinně zapisovat zdravotní data. „Není pravda to, co říkal pan poslanec Šťastný, že je to vina doktorů, kteří se k tomu nechtěli připojit. To je lež. Ten systém je prostě nefunkční a celou dobu byl tunelovaný,“ zmínil Engel.

Česká republika navíc podle něho může v případné arbitráži s bývalým většinovým vlastníkem IZIPu, švýcarskou firmou eHI eHealth International, přijít o další peníze. Neznámé společnosti bez uvedených telefoních čísel, e-mailu, webové adresy, zato s prestižní curyšskou adresou podle zjištění Reportérů ČT podíl akcií před lety prodali právě poslanci Ouzký s Cabrnochem. „Právníci, které jsme oslovili, se shodli na tom, že tady opravdu může hrozit mezinárodní arbitráž v případě zastavení projektu,“ potvrdila redaktorka Aneta Snopová. Podle Hegera je ale nebezpečí arbitráže minimální.