Dnes je Evropský den melanomu

Praha - Lidé v Česku si podvanácté mohou nechat vyšetřit pigmentové skvrny a znaménka na kůži. A to zdarma a bez předchozího objednání. Je totiž Evropský den melanomu, jehož cílem je upozornit veřejnost na rizika této choroby. K akci se připojila téměř stovka zařízení po celé republice. V předchozích letech využilo příležitost na vyšetření asi 45 tisíc lidí. Kromě toho ale dnes odborníci představí i Český den proti rakovině, jehož hlavním tématem jsou nádory ledvin.

Melanom je jeden z nejčastějších zhoubných nádorů kůže. Ročně kvůli němu v Česku zemře na 300 lidí, za stejné období lékaři odhalí skoro dva tisíce nových případů. Nejvyšší nárůst zaznamenávají u žen a dívek mezi 10 a 30 lety. Sluneční paprsky přitom mohou škodit nejen v nejteplejších letních měsících.

Petr Arenberger, dermatolog:

„Intenzivní sluneční světlo nám kůži může ohrožovat i teď. Vlastní pigmentace u bělocha chrání zhruba asi jako faktor 5 nebo 6.“

Kožní lékaři také opakovaně varují před solárii. Ta totiž podle nich riziko rakoviny kůže také zvyšují. Dalšími rizikovými faktory jsou existence atypických pigmentových skvrn, špatná ochrana při opalování či spálení kůže na slunci.

Rizika vzniku melanomu
Zdroj: ČT24

Pro ty, kdo varování nedbali, nabízí šanci aspoň nový lék. Na jeho vývoji se ve Spojených státech podílel i vědec českého původu. Cílem Evropského dne melanomu je ovšem jeho včasné odhalení. Brzká diagnóza totiž šance na vyléčení výrazně zvyšuje.

Mezi Čechy má tento den tradičně úspěch, například v Jihlavě zájem o bezplatné vyšetření předčil očekávání. Stovka zájemců se objednala týden dopředu. „Dermatolog, který svou práci dělá poctivě, vyšetří pacienta kdykoliv, když má ambulanci. Není důvod čekat jen na jeden den v roce,“ poznamenal primař kožního oddělení v jihlavské nemocnici Štefan Dubáň.

Mezi lety 2005 a 2011 tuzemští dermatologové v rámci Evropského dne melanomu vyšetřili 40 000 osob. Melanom přitom nalezli u 137 z nich.

„Hlavním motivem Českého dne proti rakovině je upozornit na to, jakým způsobem se chovat k nádorům ledvin. Populace by měla být informována o tom, že tato forma rakoviny je velmi častá. Lidé by měli být upozorněni i na možná preventivní opatření,“ vysvětlila lékařka Vladimíra Stáhalová. Přispět mohou lidé ve středu zakoupením symbolické kytičky za dvacet korun nebo do konce září dárcovskou dmskou, její cena je třicet korun.