Jelínek: Rathův případ poškodí sociální demokracii minimálně v krajských volbách

Praha – Orgány činné v trestním řízení u nás začínají fungovat mnohem efektivněji. Specifikem zatčení Davida Ratha je, že zatím se nikdy prakticky žádného politika nepodařilo chytit při činu. To jsou slova politologa Lukáše Jelínka, který byl hostem včerejšího Hyde Parku ČT24. Kauza Davida Ratha podle něj nebyla otázkou politického boje. Politolog očekává, že nebyla ani posledním případem u nás. Podle něj vážně poškodí sociální demokracii přinejmenším v nejbližších krajských volbách ve středních Čechách.

„Podstatné je, že u nás začínají mnohem efektivněji fungovat orgány činné v trestním řízení. Je to možná dáno tím, že nabírají na sebevědomí, na tom, že jednotlivé kauzy už nejsou politicky kryty, že není poptávka všechno uhlazovat. Činnost státních zastupitelství je měsíc od měsíce lepší a kvalitnější,“ vyjádřil se politolog Lukáš Jelínek. To, co se odehrálo, je podle něj příznakem vážného napadení systému politických stran, možná i ústavních institucí v Česku. 

Lukáš Jelínek, politolog

„Tento problém ale prochází celou Evropou. Politické strany podléhají tržním mechanismům více, než je zdrávo, i politici se chovají tržně. Zapomínají na nějaké principy, hodnoty, program a začínají spíš myslet na zájmy strany nebo svoje vlastní. Myslím si, že lékem na tuto krizi je, že by politické strany měly fungovat mnohem více transparentně.“

Podle politologa Jelínka rozhodne až soud o tom, zda je Rath vinen, nebo ne. „Pokud by se ukázalo, že je nevinen, myslím si, že on je přesně ten typ politika, který by se dokázal očistit. Jsem velmi zvědavý, jaké mediální vysvětlení poskytne sám Rath,“ dodal. Pokud se totiž skutečně jednalo o krabici od bot se sedmi miliony, je to podle Jelínka zesměšnění. Aby se vláda stala pro občany věrohodnou, měla by dle politologa dbát na to, aby se došetřily všechny kauzy. Ve vrcholné politice by se prý navíc znovu neměly objevovat osoby, na kterých ulpělo nějaké podezření z minulosti. „Třeba jmenování Jana Kubiceho ministrem vnitra byla podle mého názoru provokace,“ podotkl.

„Lidé mají v současnosti tendenci vyjadřovat se více ve veřejném prostoru, třeba na sociálních sítích. Nemyslím si ale, že by to bylo špatné, souvisí to s tím, jak se politici začínají odtahovat od svých voličů a od programů, které prezentují před volbami. Po volbách mají lidé dojem, že politiky už nikdo nevidí, a tak tu začíná panovat určitá frustrace a odcizení. To se pak může projevovat i v nedůvěře v to, co politici dělají,“ vysvětlil Jelínek. Dnešní akce nebyla podle něj poslední, politolog pevně doufá, že podobně ostře budou policisté postupovat i v jiných kauzách.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod