Rathův stranický šéf převzal žádost o vydání, rozhodne se v úterý

Praha - Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil s žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. Šéf ČSSD míní, že sněmovna by měla Ratha vydat, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud. Mandátový a imunitní výbor chce k případu svolat na úterý. Obviněného Ratha by mohl v čele kandidátky pro krajské volby nahradit jeho náměstek Marcel Chládek. O Rathově případu byla informována i Evropská komise, hodlá jej sledovat.

„Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit. Nelze mu samozřejmě upřít právo na obhajobu jako kterémukoliv jinému občanovi, ale měl by se hájit mimo politiku,“ prohlásil Sobotka. Obálku prý osobně rozpečetil. „Dokumenty jsou k dispozici pro členy mandátového a imunitního výboru, aby si je mohli prostudovat, a současně připravuji schůzi mandátového a imunitního výboru na příští úterý v devět hodin,“ řekl Sobotka.

Podle Chládkových slov by se středočeští sociální demokraté měli semknout a situaci rychle vyřešit. Senátor a stínový ministr školství ČSSD dnes novinářům potvrdil možnost, že by přijal pozici v čele kandidátky místo Ratha, případné přijetí ale podmínil získáním širší podpory. O situaci má odpoledne jednat středočeská ČSSD. Připustil také, že kauza by mohla sociální demokraty ve volbách poškodit.

Bohuslav Sobotka:

„Já tedy doporučím poslancům sociální demokracie, aby na půdě výboru i na plénu poslanecké sněmovny hlasovali pro zbavení imunity Davida Ratha v tomto konkrétním případě.“

Podle Sobotkova názoru by měl být David Rath přítomen jednání mandátového a imunitního výboru. „Je zvyklostí v Poslanecké sněmovně, že poslanec či poslankyně je vždy přizván tak, aby se mohl vyjádřit a podle mého názoru by měl toto právo mít i David Rath. Jde o rozhodnutí příslušných orgánů, ale já cítím povinnost jako předseda sněmovního výboru trvat na tom, aby měl možnost se jednání výboru účastnit. Pokud jsme tu možnost dali poslancům Bártovi, Chaloupkovi, Škárkovi a dalším…, pak nevidím důvod, proč bychom tuto možnost neměli dát poslanci Rathovi,“ řekl Sobotka novinářům.

Stejný názor jako stranický šéf vyslovil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Nedokážu si představit, že se David Rath bude účastnit běžného zasedání Poslanecké sněmovny, ale imunitního a mandátového výboru, který bude projednávat jeho případ, by se účastnil měl. V podobných případech to je zcela běžný postup,“ poznamenal Událostech, komentářích.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes prohlásila, že členové výboru by mohli uskutečnit návštěvu stíhaného poslance v prostorách vazební věznice, tam si jej pro své konečné rozhodnutí vyslechnout. Případně by stíhaného Davida Ratha mohl při jednání výboru zastoupit jeho právní zástupce. Jednání výboru se podle jejích slov má uskutečnit už ve čtvrtek, Sobotka ale avizoval, že výbor svolá na příští úterý. „Já odmítám tlak paní předsedkyně Němcové na to, aby mandátový a imunitní výbor ve věci Ratha postupoval nestandardním způsobem,“ zdůraznil.

Němcová: Sobotka nechal odvézt spis do Lidového domu

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová obvinila Bohuslava Sobotku z liknavosti při postupu v jeho funkci předsedy mandátového a imunitního výboru, protože se nedostavil do sněmovny k realizaci kroků, které z jeho pozice vyplývají. Stejně tak označila za nepřijatelné, že Sobotka převezl spis do stranické centrály v Lidovém domě. „Neumím garantovat, co se s tímto spisem na půdě Lidového domu dělo, a považuji to za flagrantní porušení, byť nepsaných, pravidel,“ prohlásila Němcová.

Sobotka ale pochybení odmítl. Podle jeho slov Němcová směrovala spis přímo jemu do rukou, a ne mandátnímu a imunitnímu výboru. „Nebylo možné jiným způsobem, aby se k informacím členové výboru dostali, než že je předseda výboru osobně rozpečetí a předá tajemníkovi výboru, aby jim byly k dispozici,“ reagoval Sobotka. Z toho důvodu musel spis otevřít on osobně. Do Lidového domu mu jej prý přivezl tajemník výboru a ten si jej odtamtud zase odvezl.

Náměstek Povšík: Z kandidátky musejí zmizet lidé spojení s Rathem

Z kandidátky středočeské ČSSD by podle krajského náměstka pro dopravu Robina Povšíka měli být kromě hejtmana Davida Ratha vyškrtnuti i lidé, kteří na něho byli úzce napojeni. Vedle ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, jež podle všeho čelí obvinění spolu s hejtmanem, by to měli být ještě Rathův asistent a někdejší mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů nebo Barbora Snopková Haberová z hejtmanova kabinetu.

David Rath a Marcel Chládek v roce 2011
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

„Je tam několik lidí, kteří jsou s Davidem Rathem velmi úzce spjati, ať už členstvím v ČSSD v okrese Praha-západ nebo nějakými jinými vazbami. Ti podle mě musejí kandidátku opustit, to považuji za samozřejmost,“ řekl Povšík, o němž je známo, že se v krajské radě v minulosti dostal do střetu s hejtmanem. Mezi středočeskými sociálními demokraty jde o jeden z prvních hlasů volajících po tom, aby se ČSSD od Ratha jasně a rychle distancovala.

Povšík poukázal na to, že Tomšů je nebližším spolupracovníkem Ratha a Snopková Haberová má podle jeho informací trvalé bydliště v jednom z Rathových domů. „Je potřeba složením kandidátky ukázat, že sociální demokracie se s tímto stylem neztotožňuje. To znamená, že ti lidé tam nebudou. I když se třeba někteří z nich nemuseli ničeho dopustit, ale politika je v tomhle ohledu tvrdá,“ prohlásil Povšík.

Evropská komise Rathův případ eviduje

Evropská komise byla informována o zatčení poslance českého parlamentu a středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku. Mluvčí komise Frédéric Vincent řekl, že Brusel byl o případu Prahou zpraven v úterý, a podotkl, že komise probíhající vyšetřování nekomentuje. „Komise bude požadovat další informace od českých úřadů a bude toto téma v příštích týdnech a měsících bedlivě sledovat,“ uvedl pouze Vincent.