Muži, který žadatelku o radu znásilnil, soud zmírnil trest

Praha - Vrchní soud v Praze v odvolacím jednání zmírnil trest třiatřicetiletému Miroslavu Hanusovi za znásilnění dívky v centru Prahy. Podle obžaloby loni v září okolo čtvrté hodiny ranní potkal dvacetiletou dívku ve Školské ulici, kde se ho ptala na cestu k autobusu, protože není z Prahy. Muž ji místo odpovědi zatáhl do dvora, přes dvě hodiny znásilňoval a donutil také k orálnímu sexu. Když začala plakat nebo naříkala, udeřil ji údajně pěstí do břicha nebo ji fackoval. Zároveň mladé ženě vyhrožoval, že už neuvidí svoji rodinu. Hanus místo deseti let půjde do vězení na osm a půl roku. Podle soudu projevil dostatečně lítost. Verdikt je pravomocný.

Soudce dnes rovněž zohlednil obtížnou životní situaci, ve které se odsouzený v době deliktu nacházel. Miroslava Hanuse totiž v té době opustila manželka, musel odejít z bytu a žil ve stanu v lese.

Soud nižší instance poslal Hanuse letos v lednu do vězení s ostrahou na deset let za zvlášť závažné zločiny, podle obhájce obžalovaného byl ale trest nepřiměřeně přísný. Soudce Jindřich Fastner k tomu v dnešním odvolacím řízení přihlédl a uznal, že Hanus svého činu skutečně lituje. Zmírnění trestu odůvodnil především tím, že předchozí soud vyhodnotil okolnosti případu výhradně v neprospěch obžalovaného. „Doznal se k činu, později pouze nechtěl opakovat svou výpověď,“ řekl soudce.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)

Muž v době činu čelil obžalobě také z loupeže, protože podle výpovědi dívky ji donutil, aby mu dala 600 korun. Potom jí zavázal oči tričkem a odvedl ji na tramvajovou zastávku do Vodičkovy ulice. Dívka je v péči psycholožky i psychiatra, podle znalců má deprese a sebevražedné sklony. Hanus nemá žádnou duševní poruchu ani sexuální deviaci, prý dívku znásilnil kvůli svým osobnostním rysům. Navíc byl v podmínce za to, že neplatí alimenty na své dvě malé dcery. Soud mu dnes nařídil kvůli tomu vykonat ještě jedenáctiměsíční trest.