Kandidátem na prezidenta za ČSSD je Dienstbier

Praha - Jiří Dienstbier získal nominaci ČSSD pro kandidaturu na Hrad. Zvolen byl 107 hlasy, proti  hlasovalo 35 členů širšího vedení. Delegátů bylo 152, Jiří Dienstbier tak získal velmi silný mandát. Poté, co kandidaturu za ČSSD odmítl ekonom Jan Švejnar, zůstal ve hře jako jediný právě Dienstbier. Během dopoledne se ale objevily hlasy, že by měl na funkci hlavy státu kandidovat někdo zkušenější. Často zaznívalo jména bývalého předsedy strany Miloše Zemana.

„Byl bych rád, kdybych nebyl pokládán jen za kandidáta sociální demokracie, ale za kandidáta širšího proudu, který má zájem o demokratickou obnovu společenského prostředí a o překonání krize důvěry lidí v náš politický systém,“ uvedl Jiří Dienstbier. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je to velmi pozitivní výsledek. „Pokládám to za velmi silný mandát, vzhledem k tomu, že je to výsledek z tajné volby,“ dodal.

V Dientsbierovi vidí mnoho lidí zásadového a nezkaženého politika. Někteří účastníci sjezdu dnes uvedli, že Dienstbierovou slabinou může být jeho mládí. Například poslanec Jaroslav Foldyna dal do protikladu relativní nezkušenost mladého pražského politika s dlouholetou kariérou expremiéra Zemana. Poslanec Jeroným Tejc naopak řekl, že Dienstbierovo mládí může být v očekávané bitvě před prezidentskou volbou výhodou. Kandidát ČSSD se tak podle něj výrazně odliší od ostatních.

Marie Benešová /ČSSD/, místopředsedkyně strany:

„Lidé chtějí jasné skutky a jasná rozhodnutí, doba chce vyzrálou osobnost, a to Miloš Zeman rozhodně je.“

Jaké přístupy chce v kampani Dienstbier použít

„Já myslím, že bude potřeba využít všech možných přístupů. I ty tradiční přístupy jako kontaktní kampaň, tak i moderní nástroje jako sociální sítě,“ doplňuje Jiří Dienstbier.

Jméno Miloše Zemana zaznívalo dnes často

Sociální demokraté nebyli ve výběru kandidáta pro hlavu státu zdaleka tak jednotní, jak by si jejich předseda Bohuslav Sobotka přál.  V diskusi před volbou zaznívalo často jméno někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Miloše Zemana, který se uchází o funkci prezidenta s vlastní stranou. „Zemana bychom mohli podpořit, kdyby Dienstbier vypadl v prvním kole volby, ale Zeman postoupil,“ míní poslanec Stanislav Huml.

Do boje o Hrad Zemana poslalo svými podpisy mimo jiné pět senátorů ČSSD. „Pro mě prostě to je člověk, o kterém vím, co od něj mohu čekat. A dovedu si představit a byl bych rád, kdyby takovýto člověk reprezentoval moji zemi,“ dodal a hlasy o podpoře se ozývají i z regionálních organizací. „Já si vážím těch senátorů, kteří to podepsali, právě proto, že neztratili svojí svobodu rozhodování,“ řekl Zeman. Podle předsedy poslaneckého klubu Jeronýma Tejce se z kandidátky ČSSD Zeman sám diskvalifikoval, když prý řekl, že o podporu sociální demokracie nestojí.

Mnoho poslanců ale v Zemanovi možného kandidáta nevidí. „Zazněly tu hlasy ve prospěch Miloše Zemana. Já sám jsem proti tomu vystoupil. Protože Miloš Zeman škodí ČSSD už deset let, jak nejvíc může. Kromě toho já ho znám dobře jako mstivého člověka a nedovedu si ho na Hradě představit,“ uvedl europoslanec Richard Falbr. Opakuje se tak situace, kdy strana nejspíš nebude před prezidentskou volbou jednotná. Stejně jako před devíti lety. „Ze strany sociálních demokratů to může být snaha uzavřít tu bolestnou kapitolu jejich historie, kdy Miloš Zeman při prvním pokusu nebyl zvolen prezidentem i díky tomu, že mu nedala důvěru část vlastní strany,“ uvedl Balcar.

Kromě ČSSD mají o prezidentském kandidátovi jasno i TOP 09, která už dřív nominovala Karla Schwarzenberga, a lidovci, kteří spoléhají na Zuzanu Roithovou. Další strany vyčkávají. V primárkách ODS zatím vede Přemysl Sobotka nad Evženem Tošenovským. Komunisti a Věci veřejné chtějí jména oznámit během léta. Z nezávislých uchazečů se podle průzkumů těší největší podpoře bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Ekonom Jan Švejnar se pak rozešel se sociální demokracií - vlastní kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámil. V přímé volbě prezidenta nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad bývalý premiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar

Vydáno pod