Sjezd KSČM zvolil zbývajícími místopředsedy Dolejše a Vostrou

Liberec – Už v prvním kole zvolil zbývající místopředsedy KSČM sjezd strany v Liberci. Hospodaření bude mít na starosti jako dosud Miloslava Vostrá a odborné zázemí Jiří Dolejš. Během závěrečného dne zasedání to oznámil předseda volební komise Pavel Kováčik. Delegáti dnes ještě projednají a přijmou závěrečné usnesení sjezdu.

O podnikání místopředsedkyně Vostré se sice vedla ostrá diskuzi, nakonec ji však většina delegátů ve funkci potvrdila. Vostrá získala 265 hlasů a její protivníci Karel Procházka 146 hlasů a Milan Holý čtyři hlasy. Vostrou do funkce protežoval předseda Vojtěch Filip, kterého sjezd potvrdil ve funkci v sobotu.

O vedení odborného zázemí KSČM se ucházeli poslanci Stanislav Grospič a Jiří Dolejš. Grospič byl v minulém období místopředsedou strany a v sobotu se neúspěšně utkal s Filipem o předsednické křeslo. Předsedou by ho rádo mělo 168 delegátů. K vítězství nad Filipem to ale nestačilo. Dolejš už také funkci místopředsedy pro odborné zázemí vykonával. Přišel o ni při aféře, kdy naletěl figurantovi MF Dnes, který straně nabízel milion korun za to, že komunističtí poslanci podpoří loterijní zákon. Při trestním řízení byl však očištěn.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)