Rathova manželka popřela jakoukoli spolupráci s Šejnostem, prý i lhal o kauze

Praha - Manželka obviněného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha uvedla, že s právníkem a údajným zmocněncem a mluvčím rodiny Františkem Šejnostem nikdy nespolupracovala a nespolupracuje. Advokátka Klára Samková také patrně nebude obhajovat poslance Davida Ratha obviněného z korupce. O její případné účasti na případu dříve informoval Českou televizi právě Šejnost. Samková ale v kauze nepřevzala plnou moc.

„Jeho vyjádření v médiích nebyla se mnou vůbec konzultována a mnohá se nezakládala absolutně na pravdivých skutečnostech,“ uvedla Eva Rathová. Advokát bývalého hejtmana Adam Černý podle ní doplnil svůj tým o specialistu na ústavní právo Romana Jelínka.

Šejnost dnes v reakci na prohlášení Rathové uvedl, že v pondělí s ní uzavřel mandátní smlouvu k zastupování. Dnes se prý měli sejít, nicméně se tak nestalo. Rathová také popřela Šejnostovy výroky o tom, že Černý udělal chyby a že bude vyměněn. Jeho práce si prý naopak velice váží a má jejich plnou podporu a důvěru. Po dohodě s ním se také utváří tým expertů a konzultantů, který bude pracovat pod jeho vedením.

Kancelář Františka Šejnosta
Zdroj: ČT24

Rathová přitom v pondělí vydala prohlášení, že právník obžalovaný ze znásilnění a sexuálního nátlaku je kvůli svému tříměsíčnímu pobytu ve vazbě profesně i společensky vhodným člověkem k zastupování rodiny. Serveru Blesk.cz dnes také řekla, že Šejnost již rodinu od pondělního večera nezastupuje.

Eva Rathová: „Velice žádám média o klid z jejich strany pro naši rodinu, více opravdu nebudu k případu již sdělovat či odpovídat na otázky.“

Šejnost byl napaden, mohlo to být kvůli Rathovi

Pondělní schůzka Rathovy manželky Evy s Františkem Šejnostem v Kladně měla prý nečekané rozuzlení. Právník tvrdí, že na jejich setkání v restauraci přišli dva muži, kteří mu začali vyhrožovat a napadli ho. Dvojice mladíků podle jeho slov žádala, ať se do případu neplete advokátka Klára Samková. Prý na tom mají zájem určité politické kruhy.

Potyčka prý začala slovním napadáním v restauraci při jeho schůzce s Rathovou manželkou. Kvůli mladíkům s ní odešel na náměstí, kde ho ale napadli také fyzicky a chtěli po něm, ať se do Rathova případu neplete. „To samé mluvili o JUDr. Samkové, že není zájem určitých 'politických kruhů' o její právní služby a že si MUDr. Ratha 'ošetří sami',“ napsal Šejnost.

Pondělní schůzka Samkové s Rathovou se neuskutečnila

Samková dnes uvedla, že se měla sejít s Rathovou manželkou v pondělí, ze schůzky ale nakonec sešlo. „Paní Rathová mě už potom nekontaktovala a pro dnešek je pro mě tato věc uzavřená,“ řekla advokátka. „Předpokládám, že když na dnešním jednání mandátového a imunitního výboru byli právníci poslance Ratha, tak je záležitost jeho obhajoby vyřešená,“ dodala Samková. Naráží tím na fakt, že se dopoledního jednání poslanců s Rathem v usedlosti Spiritka na pražském Břevnově účastnili dva dosud známí členové Rathova týmu obhájců Adam Černý a Roman Jelínek.

Samková ve svém písemném vyjádření uvedla, že Rathova manželka původně projevila zájem o to, aby poslance zastupovala a kontaktovala ji prostřednictvím Šejnosta. Kvůli tomu se měla s oběma sejít v pondělí večer v Kladně a projednat možnosti obhajoby. Podle jejích slov si kladla podmínku, že se chce nejdřív s Rathem vidět. Ze schůzky s Rathovou ale sešlo kvůli incidentu, při kterém byl Šejnost údajně napaden dvěma mladíky na kladenském náměstí, podle jeho slov právě kvůli případu Ratha. „Celá situace byla pro Rathovou natolik nedůvěryhodná, že ukončila jakoukoliv spolupráci s Šejnostem a na naše jednání vůbec nedošlo,“ upřesnila Samková.

Samková zaútočila na Bradáčovou

Samková je známá jako nekompromisní advokátka, která nevystupuje zrovna diplomaticky a zastupuje pouze klienty, kteří jsou ochotni řídit se jejími radami. Zastupovala například Romy, kteří v srpnu v novoborském baru mačetami napadli několik návštěvníků. Ti měli chvíli předtím z baru vyhodit romské mladíky urážející obsluhu. Následný útok mačetou policie kvalifikovala jako pokus o vraždu. Samková je nyní z případu vyloučena, protože hrozilo, že by její klienti mohli svědčit proti sobě.

Shrnutí Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Po svém vyloučení Samková zaútočila na krajskou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, která případ mačetového útoku - stejně jako Rathovu kauzu - vede. Samková tvrdí, že Bradáčová chce v novoborském případu na úkor obžalovaných prosazovat své politické cíle.

Samková se angažovala také v případu Marcely Urbanové, která žádá po svém bývalém šéfovi Jiřím Čunkovi mnohamilionové odškodnění za poškození pověsti. V roce 2003 navrhl prezident Klaus Samkovou na post ústavní soudkyně, senátoři o ni ale neprojevili zájem a Samková před časem dokonce řekla, že už nemá k ústavním autoritám úctu. Před dvěma lety neúspěšně kandidovala na post ombudsmana po zemřelém Otakaru Motejlovi.

Momentálně Samková působí také jako zastupitelka Prahy 2, zajímá se o lidská práva a romskou menšinu. Byla provdaná za romského aktivistu Ivana Veselého.