NSS potvrdil pokutu za Rathův výrok na Kalouskovu adresu

Brno – Nejvyšší správní soud (NSS) s konečnou platností potvrdil poslanci Davidu Rathovi pokutu 10 tisíc korun za výrok na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Rath dostal pokutu ze předloňský výrok, kdy na schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu řekl: „Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře.“ Kalousek se proti nařčení ohradil a řekl, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Ministr financí věc předal k posouzení mandátovému výboru, který loni v únoru rozhodl o pokutě. Sankci potvrdila i sněmovna.

Rath ale zaplatit nechtěl a bránil se u soudů, nejprve u pražského městského soudu a následně podal i kasační stížnost, kterou dnes NSS zamítl. Není ale jasné, z jakého důvodu. Na úřední desce je pouze stručný výrok bez odůvodnění. Na zveřejnění plného znění rozhodnutí má soud 30 dní. Proti usnesení mandátového a imunitního výboru podal Rath také ústavní stížnost. Ústavní soud ji počátkem roku odmítl pro nedodržení lhůty.   

Rath podle svého dřívějšího vyjádření považoval pokutu za útok na svobodu projevu a nebezpečný politický precedens. Hájil se tím, že jako lékař poznal, že Kalousek nebyl střízlivý. Obvinil členy výboru, že měřili dvojím metrem, neboť nechali bez trestu Kalouskovy dřívější slovní útoky. Jeho slova byla prý reakcí na Kalouskovy „oplzlé vulgarity“.