Kubice: Požadavek na 40 tisíc policistů je nereálný

Praha - Podle ministra vnitra Jana Kubiceho je za současné ekonomické situace nereálné, aby příští rok sloužilo v Česku 40 389 policistů. S návrhem přišel policejní prezident Petr Lessy. Podle Kubiceho ale na nové policisty nebudou peníze. Řekl to dnes v Otázkách Václava Moravce.

„Oproti roku 2012 je tam nárůst téměř o jednu miliardu korun do rozpočtu policie, což já osobně pokládám za nereálné,“ uvedl ministr k Lessyho požadavku. Policejní sbor má nyní 38 825 příslušníků, podle ministra by už číslo nemělo dál klesat. Na některé kraje je ale potřeba přijmout řádově několik stovek policistů. Konkrétně zmínil Středočeský kraj, Moravskoslezský kraj a Šluknovsko.

Stínový ministr vnitra Jaroným Tejc (ČSSD) v Otázkách upozornil, že při zachování schváleného výhledu rozpočtu nebudou peníze ani na současný počet policistů. Plánování policejních počtů pak označil za chaotické a nekoncepční. Policistů podle něj navíc bude dál ubývat. Už dva roky totiž sbor nedělá nábor. Policie se přitom potýká s odlivem svých členů. Ročně od ní odchází asi 1 500 příslušníků.

Podle výhledu se má rozpočet ministerstva vnitra v příštím roce snížit zhruba o osm miliard. Ministr se proto spolu s Lessym ohlásil na jednání vlády, aby problém projednali. Doufá, že ministerstvo financí přesvědčí, aby mohl resort hospodařit se stejným rozpočtem jako letos, tedy s 53 miliardami. Za úspěch by ale pokládal i částku 51 miliard korun.