Huml couvá - už netrvá na svém vydání k trestnímu stíhání

Praha - Poslanec za Věci Veřejné Stanislav Huml už netrvá na svém vydání policii k trestnímu stíhaní kvůli zmanipulovanému posudku na dopravní nehodu. Řekl to dnes při jednání mandátového a imunitního výboru. Žádost policie je prý irelevantní a Huml se necítí vinen. Ještě před dnešním jednáním ale tvrdil, že se chce poslanecké imunity vzdát a své jméno očistit před soudem. Poslední slovo budou mít poslanci, kteří by měli o případném Humlově vydání rozhodnout do konce měsíce.

Huml řekl novinářům, že stále neviděl příslušný spis, a podivil se nad tím, že policie nevyslechla jeho spolupracovníky, s nimiž posudek zpracovával. Postup policie je podle něj podivný. „Je otázka, zda je žádost policie o moje vydání relevantní, nebo není. (…) A pokud je žádost irelevantní, proč bych měl trvat na tom, aby mě vydali za něco, co je irelevantní?“ řekl Huml při odchodu z výboru.

Policie se zajímá o dva roky starý posudek k nehodě nákladního vozu s motocyklem. Dokument vypracovala společnost V.V.V. Expert, jejímž byl Huml ředitelem. Trestní oznámení podal soudce Jiří Říha pro podezření z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Huml se však hájí tím, že byl pouze jedním ze spoluautorů dokumentu. Jeho tým se tehdy domníval, že nehoda se mohla stát jinak, než zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy.