Drogový překupník Moltaš požádal o švýcarský azyl

Praha – Ani celé dva měsíce neuběhly od vydání Tomáše Pitra, který se dlouho skrýval ve Švýcarsku, a zájem trestních orgánů může alpská země poutat znovu. O azyl tam požádal jeden z pravomocně odsouzených členů mezinárodního drogového gangu Vladimír Moltaš, který by si měl v Česku odpykat čtyři roky vězení. Muže přitom zastupuje stejný advokát, jako má podnikatel Pitr.

„Nacházím se ve Švýcarsku, do dvou hodin budu podávat žádost o politický azyl.“ Takto se dnes v 10 hodin dopoledne ČT ohlásil na čtyři roky odsouzený Vladimír Moltaš. V roce 2004 ho spolu s komplici zatkla policie, když z Nizozemska vozili extázi a kokain.

Moltaš o sobě tvrdí, že je nemocný, a není proto schopen nastoupit do vězení. Jeho nemoc prý ale Městský soud v Brně příliš nezajímá. „Posudky byly doloženy v září, kdy se mělo rozhodnout, jestli mi umožní odklad výkonu nástupu trestu,“ tvrdí člověk, který byl v minulosti v kontaktu s podnikatelem Tomášem Pitrem.

Dnešní žádost o švýcarský azyl ovšem není jediná podobnost s Pitrovou kauzou. Moltaše totiž hájí jeden z Pitrových advokátů Martin Klimo. „Můj klient považuje Švýcarsko za spravedlivý stát a věří, že se mu tam dostane spravedlivého procesu,“ podotkl právník Klimo.

Švýcarsko dosud Čechovi politický azyl neudělilo

Po opuštění odsouzeného pachatele může soud na Moltaše vydat zatykač, v Brně ale o žádosti o azyl vůbec nevěděli. „Tuto informaci budeme samozřejmě ověřovat a budeme se s ní dále zaobírat,“ uvedla mluvčí soudu Gabriela Stočková. Dokud nebude rozhodnuto o jeho žádosti o azyl, do Česka být vydaný nemůže.

Podle současné praxe může azylové řízení ve Švýcarsku trvat až dva roky. V novodobé historii Česka ale není znám jediný případ, kdy by švýcarské údaje udělily azyl někomu z českých občanů. Přesto by se případný pobyt ve švýcarské vydávací vazbě Moltašovi započítal do vykonaného trestu.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)