Bátora: Národní stranu jsem vedl na protest ODS

Praha – Neúspěšný nominant na post náměstka ministra školství Ladislav Bátora vedl kandidátku Národní strany do sněmovních voleb v roce 2006 proto, aby vyjádřil svůj nesouhlas se směřováním občanské demokracie. Uvedl to dnes večer v Událostech, komentářích. Právě angažmá v čele nacionální Národní strany Bátorovi zabránilo usednout do křesla prvního náměstka ministra školství Josefa Dobeše.

„Byl to můj osobní protest jako voliče proti tomu, jak se ODS mění, a zároveň protest veřejný, abych mohl později říct, že já jsem aspoň něco udělal. To, co jsem před pěti lety absolvoval, pro mě byla záležitost naprosto epizodní, ale jak vidno, není to tak nazíráno ze všech stran,“ uvedl Bátora. Občanské demokraty vedl do voleb 2006 Mirek Topolánek a strana pod jeho vedením nakonec sestavila těsnou vládní koalici s lidovci a zelenými.

V reakci na možné Bátorovo angažmá na ministerstvu školství se kvůli jeho politické minulosti zvedla v uplynulých dnech výrazná kritika. Slova podpory naopak Bátorovi adresoval prezident Václav Klaus. Podle něj se Bátora stal obětí diktatury politické korektnosti a rozruch kolem jeho možného angažmá v rezortu školství je známkou upadající demokracie.

Události, komentáře s Ladislavem Bátorou (zdroj: ČT24)

Zažil jsem mediální i politický lynč, říká Bátora

„To, co jsem během minulého týdne musel podstoupit, hodnotím jako mediální lynč,“ konstatoval dnes Bátora. „Byly to desítky článků, ve kterých se jako mantra opakovaly některé věci, které už možná čtenářům přijdou omšelé, a nic věcného tam nebylo. Cílem bylo, abych nemohl pracovat ve státní správě. Tomu já říkám lynč, a nikoli útok politické korektnosti. Vydejte seznam, které legální organizace zašpiňují člověka na věky tak, že je pak diskvalifikován, ostrakizován, a bude to v pořádku. Já zatím ten seznam neznám.“

Jako oběť, za níž jej označil prezident Klaus, se ovšem dle svých slov necítí. „Cítím se terčem, pořád ještě doufám, že obětí nejsem. Já vystupuji proti trendu takzvané politické korektnosti a za to jsou vůči mně vznášeny připomínky, a to je v pořádku, to je názor. To, co se odehrálo minulý týden, hodnotím jako politický lynč,“ uvedl.

Ladislav Bátora působil za svého života již ve velkém množství politických stran a dle vlastních slov hledá takovou konzervativní partaj, která bude konvenovat jeho přesvědčení. Byl členem Národně sociální strany, ODA nebo Strany svobodných občanů. Nyní působí jako lídr konzervativní iniciativy DOST.

Vydáno pod