Klaus neudělí milost řidiči Smetanovi

Praha - Prezident Václav Klaus neudělí milost bývalému řidiči olomoucké MHD Romanu Smetanovi. Ten byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů politiků. On ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci. Informoval o tom dnes server iDnes.cz.

„Institut milosti je svou povahou výjimečný a prezident republiky jím nepřezkoumává ani neposuzuje postupy a rozhodnutí nezávislých orgánů v trestním řízení, nýbrž jen bere ohled na takové závažné okolnosti, které se v jednotlivém případě mohou vymykat možnostem řešení, které jsou dány soudům podle platných právních předpisů,“ tak zní odůvodnění zaslané prvnímu místopředsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, který také o milost pro Smetanu žádal.

Právě Jurečky se přikreslování tykadel dotklo také. Plakáty jeho strany byly mezi těmi, které Smetana pokreslil. Z rozhodnutí Klause je Jurečka zklamaný. Třicetiletý bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně třicet reklam. Nejvíc pokreslených polepů patřilo ODS, jež se jako jediná u soudu domáhala, aby jí řidič zaplatil škodu 15 tisíc korun. 

ODS zaplatil Smetana odškodnění ve výši 15 tisíc korun

Soud mu uložil, aby škodu zaplatil, což udělal. Měl také odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, to ale odmítl. Soudkyně Markéta Langerová, manželka jednoho ze Smetanou pokreslených politiků Ivana Langera z ODS, mu proto trest změnila na sto dní vězení. Za mřížemi měl Smetana pobývat do konce července, minulý týden mu však trest přerušil Nejvyšší soud. 

Jelikož Smetana původně do věznice nenastoupil, přibylo mu kvůli tomu nové obvinění týkající se maření výkonu úředního rozhodnutí, za to mu hrozí až tři roky vězení. Do věznice měl Smetana nastoupit na konci března. Policii se nakonec vydal sám téměř po měsíci po odborářské demonstraci v Praze.

Vydáno pod