Zloději otevřou byt už za 20 vteřin, nepoškodí ani zámek

Praha – Vykradených bytů a domů během dovolených pravidelně přibývá. Až dvě třetiny domácností se přitom před zloději chrání nedostatečně. Zámečníci vidí nejslabší místo většinou v nevyhovujících dveřích. Policisté proto s blížícím se létem apelují na lidi, aby zajištění bytů a domů svěřili odborníkům a měli vše i dobře pojištěné.

Otevřít dveře s obyčejným zámkem není pro zkušené zloděje žádný problém. Někteří k tomu navíc používají i nedestruktivní metodu, která zámek ani dveře nijak nepoškodí. Zámečnický cechmistr to před kamerou České televize zvládl za 20 vteřin jen s použitím klíče a druhé strany šroubováku.

Byty ve vyšších patrech vykrádají zloději v odpoledních hodinách

Jediným řešením je pořídit si zámek s certifikátem, který takto otevřít nejde. Ani certifikovaný zámek vás ale před zlodějem nezachrání, pokud máte jen obyčejné dveře. Zloději je během pár vteřin vypáčí nebo jednoduše vykopnou. Zatímco byty v přízemí a rodinné domy pak vykrádají nejčastěji v noci, na byty ve vyšších patrech se zaměřují ve všední dny v odpoledních hodinách. Berou hlavně peníze, šperky a menší elektroniku.

„Klasická bytařina se nám dostává do fáze, kdy je to vyloženě dílem náhody,“ řekl ČT kriminalista Jan Zigáček. Rodinné domy už si ale zloději předem vytipují. Dovnitř se mnohdy dostanou přes neuzamčenou garáž, terasu nebo balkon. Vykrádají je i v době, kdy jsou majitelé doma. Odradit je dokáže buď všímavý soused, nebo hlasitý alarm.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)