Znalkyně si „pohrála“ s odhadem pozemků, škoda 23 milionů

Olomouc – Policisté začali prověřovat směnu historického Edelmannova paláce v Olomouci za pozemky v proluce v Denisově ulici, kde mělo v budoucnu vyrůst Středoevropské forum. Znalkyně, která zpracovávala posudky na ocenění nemovitostí pro olomouckou radnici, teď čelí trestnímu stíhání. Ve svém posudku podle policie hrubě snížila cenu městského paláce a naopak zvýšila cenu soukromého pozemku, za který chtěla radnice palác směnit. Pokud by smlouva nabyla účinnosti, bylo by město podle policie poškozeno o nejméně 23 milionů korun. Pozemek chtěla poté radnice prodat muzeu umění, které vybudování fora připravovalo. Smlouva o převodu paláce byla však podmíněna uvolněním dotace ministerstva kultury na tento projekt, dotaci však nezískal.

„Na základě policejního šetření si kriminalisté nechali vypracovat odborné posudky, z nichž jasně vyplývá, že znalkyně posudky na jedné straně hrubě podhodnotila a na straně druhé hrubě nadhodnotila,“ komentoval situaci mluvčí olomoucké krajské policie Michal Pižurin. Znalkyni kriminalisté stíhají za trestný čin křivá výpověď a za nepravdivý znalecký posudek. Ženě hrozí až deset let vězení.

O směně rozhodli olomoučtí zastupitelé v březnu roku 2009. Schválili, že Edelmannův palác prodá město Olomouc podnikateli z Hanácké realitní kanceláře Miroslavu Barnetovi za 38 milionů korun. Část ceny měl podnikatel uhradit převodem svého pozemku v Denisově ulici, který potřebuje muzeum umění pro budoucí Středoevropské forum. Pozemek o rozloze 395 metrů čtverečních si cenil na 9,5 milionu korun. Město ho pak hodlalo obratem prodat muzeu.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Zástupci radnice odkazují na to, že zodpovědnost za zpracování znaleckého posudku má výhradně jeho zpracovatel a nikoliv samospráva. Podle mluvčího radnice Ivana Rašťáka nechala radnice dodatečně zpracovat další znalecké posudky a z těch „nevyplývalo, že by mělo být město majetkově poškozeno. Nevím proto, z čeho konkrétně policie vychází.“ Pokud se podle primátora Martina Novotného (ODS) zjistí, že je posudek špatný, bude město muset zareagovat. „Forum dotaci nezískalo, ale ministr kultury naznačil, že existují ještě jiné cesty. Směnná smlouva platí do poloviny roku. Ten problém se v horizontu měsíců musí každopádně řešit,“ uvedl primátor Novotný.

Středoevropské forum Olomouc
Zdroj: ČT24/Muzeum umění Olomouc