Pozor na vysoký krevní tlak, postihuje i mladé kolem dvacítky

Praha – Vysoký krevní tlak v Česku trápí zhruba 40 procent dospělých, u mužů je výskyt ještě častější. Nemoc se ale až do prvního infarktu nebo mrtvice vůbec nemusí projevit, zhruba třetina pacientů o ní proto ani neví. V poslední době lékaři testují účinnější kombinace léků, v některých případech pak může pomoct zákrok v oblasti ledvin. Právě nejnovějším trendům v léčbě hypertenze se bude věnovat magazín TEP 24, který začíná na ČT24 zítra po půl jedenácté.

Při běžné preventivní prohlídce odhalil lékař vysoký krevní tlak i u 19leté Lenky Borseníkové. Ta žádné potíže necítila, přístroj ale naměřil tlak 200/150, což je vysoko nad normálem. „Pro mě to byl strašlivý šok, já jsem se cítila zdravá a najednou mě odvážela sanitka do nemocnice,“ popisuje Lenka. Ideální krevní tlak je 120/80 milimetrů, může být ale i o něco nižší nebo vyšší. Když ale vyšplhá nad hranici 140/90, tak zdravotní rizika prudce rostou a je nutná léčba. 

„V poslední době jsou trendem tzv. fixní kombinace, takže pacient užívá méně tabletek a léky jsou účinnější,“ vysvětluje vedoucí Centra pro diagnostiku a léčbu hypertenze v olomoucké fakultní nemocnici Jan Václavík. Pokud nezaberou ani léky, může lékař přistoupit k zákroku, kdy se přeruší vlákna na tepnách ledvin. Podle intervenčního kardiologa Davida Richtra je pak průměrný pokles tlaku u pacientů velmi výrazný – tato metoda se ale stále ještě ověřuje.