IZIP končí. Musíme to nakoupit znovu, říká ředitel VZP Horák

Praha - Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozhodla na začátku týdne o vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky se společností IZIP k 30. červnu. Pojišťovna proto musí nahradit služby, které měl IZIP zajistit. „Některé věci budeme muset nakoupit znovu,“ uvedl ředitel VZP Pavel Horák, který byl hostem OVM. VZP přijde s koncem projektu IZIP i o svůj internetový portál. Pokud se pojišťovně nepodaří přetáhnout zaměstnance IZIPu, kteří by portál dál provozovali, bude muset vypsat tendr na nový za 200 milionů korun.

Portál VZP měl být od roku 2010 naprogramován v rámci nyní ukončeného projektu IZIP. „Jedna z variant je vyhlásit výběrové řízení na nového zhotovitele portálu. Výběrové řízení má hodnotu 200 milionů korun,“ uvedl Horák. Zároveň si uvědomuje, že výběrové řízení bude trvat dále než výpovědní lhůta IZIPu. „Může to vypsáním výběrového řízení skončit, nicméně bych byl nerad, aby to tak skončilo, protože tam je časový nesoulad,“ řekl Horák.

Výdaje za výběrové řízení by byly další položkou k již zveřejněným 85 milionům, které projekt bude stát VZP do konce roku, než vyprší výpovědi smluv se společností IZIP. Správní rada VZP odhlasovala definitivní ukončení kritizovaného projektu IZIP na začátku týdne. Smlouvy by měly být vypovězeny k 30. červnu, poté ještě poběží šestiměsíční výpovědní lhůta.

„Nové naprogramování portálu by trvalo dalších šest, osm měsíců,“ říká Horák. Proto se k takovému řešení nepřiklání. „Dostávám úkoly, které se dají těžko splnit,“ směje se. Schůdnější variantou podle něj je převzít některé zaměstnance z IZIPu. Portál, tedy zdrojové kódy, patří VZP, což si smluvně vymínila. „My tam potřebujeme všecko,“ podotýká Horák.

VZP není počítačová firma, která by dokázala udržovat a rozvíjet systém, potřebuje na to specialisty. „V této chvíli se snažíme o dohodu se zaměstnanci IZIPu, jestli by k nám přešli. Je to obtížné,“ řekl Horák s tím, že úkoly od správní rady nikdy nejsou jednoduché, jsou pro něj výzvou a řešit je ho baví. Zatím vždy je prý splnil.

Úkol dostal od správní rady a bude ho muset vyřešit tak, aby to nemělo dopad na hospodaření VZP. Horák připomněl, že od roku 2006, kdy VZP vede, nevznikla v hospodaření VZP „díra“ dvě miliardy korun, což je částka, kterou za deset let VZP do projektu dala. Hradila projekt z provozního fondu, nebrala na něj peníze určené na zdravotní péči.

Neexistuje plán, jak dále postupovat

Jenže se společností IZIP prý nikdo nejedná. Týden po rozhodnutí ukončení dlouhodobě kritizovaného IZIPu tak neexistuje žádný plán, jak dále postupovat. Horák podle svých slov nevidí důvod ke své rezignaci. „Nemám se za co stydět.“

To, že neexistuje žádný harmonogram dalšího postupu, potvrdil v rozhovoru pro OVM i ředitel projektu IZIP Jiří Pašek. „Na jedné straně existuje jasné zadání ukončit smluvní vztahy se společností IZIP a ukončit projekt elektronických zdravotních knížek a na druhé straně se objevuje aktivita ministerstva spustit nějaký nový jiný systém. O propojení těch systémů já nic nevím,“ říká Pašek. „Je minimálně zvláštní, že s naší společností nikdo nejedná,“ dodává.

Ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek
Zdroj: ČT24

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, o němž se mluví jako o možném Horákově nástupci, v debatě uvedl, že otázku portálu si musí VZP vyřešit. Úkolem ředitele je dokázat, že se vyrovná se situací a nahradí fungování tak, aby to rozpočtu VZP nezpůsobilo díru. Podle Noska má dojít ke smysluplnému sdílení dat, nikoliv k vytváření „nového IZIPu“. Data tedy mají zůstat primárně u původních poskytovatelů dat. „K této myšlence chystáme odborný seminář,“ říká Nosek. Nejprve je prý potřeba připravit návrh, potom se případně vypíše soutěž o realizování návrhu.

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřila parlamentní komise. Ministr Leoš Heger (TOP 09) chce policejní vyšetřování.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)