Policie stíhá úřednici Středočeského kraje, prý radila s úplatkem

Praha - Policie navrhla obžalovat úřednici krajského úřadu Středočeského kraje. Žena měla figurovat v případu tehdejšího manažera Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a jeho komplice. Manažer a komplic si podle kriminalistů řekli o úplatek přes 1,5 milionu. Úřednici teď policisté navrhli obžalovat proto, že podle nich manažerovi radila. Informaci přinesla televize Nova.

Pražská vodohospodářská společnost řešila úplatkářskou kauzu na počátku roku. Detektivové z protikorupční policie totiž v lednu zadrželi dva muže po převzetí úplatku ve výši 1,6 milionu korun, který měl zajistit kladné stanovisko PVS ke stavebnímu povolení na stavbu na území Prahy. Jedním z mužů byl tehdejší ředitel divize rozvoje PVS Petr Krupička. Protikorupční policie případ podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje stále vyšetřuje.

Podle nových zjištění úřednici a zároveň specialistku na veřejné zakázky tehdy policisté vyslýchali jen jako svědkyni. Nyní ale dospěli k závěru, že Krupičkovi při sjednávání úplatku pomáhala. „Měla podle našeho zjištění radit jedné obviněné osobě a následně ho i psychicky podporovala s tím, že nic nehrozí při převzetí tohoto úplatku,“ řekl Nově Ibehej.

Zakletý kraj?

V souvislosti se Středočeským krajem se v těchto dnech mluví hlavně o případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Policisté ho zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle kriminalistů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanci hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.