Má Zeman šanci dostat se na Hrad?

Praha - Bývalý šéf sociální demokracie a nyní čestný předseda Strany Práv Občanů ZEMANOVCI (SPOZ) si váží podpory prezidenta Václava Klause. „Už několikrát jsem řekl, že si vážím podpory jakékoliv výrazné osobnosti v České republice a Václav Klaus takovou osobností je,“ řekl Zeman pro pořad 168 hodin s tím, že fakt, že Klaus je skutečně osobnost uznávají i prezidentovi oponenti. Zeman též konstatoval, že osobností v českém politickém životě je „zatraceně málo, zato šedivými myšmi se to jen hemží.“ Právě prezident Klaus měl dokonce podle MF Dnes Zemanovi během setkání na ruské ambasádě začátkem května slíbit svůj hlas.

Klaus se Zemanem se znají už z Prognostického ústavu a několik let se potkávali ve sněmovně. I když byli řadu let političtí rivalové, mají k sobě blízko. Jejich cesty se rozešly v roce 2003, když poslanci a senátoři zvolili Václava Klause prezidentem. Tehdy Zeman Vladislavský sál opustil ještě před vyhlášením výsledků. Z veřejného života se stáhl na svou chalupu na Vysočině. Teď po 9 letech to vypadá, že Klaus opravdu Zemanovi podává ruku - pomocnou v předvolebním boji o prezidentský úřad.

Podpis opoziční smlouvy
Zdroj: ČT24

Kandidáta sociální demokracie Jiřího Dienstbiera (ČSSD) tento vývoj nepřekvapuje. „My jsme se o tom zrovna v nějaké nedávné době s kolegy bavili, že očekáváme, kdy to přijde,“ dodal.

Lukáš Jelínek, politolog:

„Tady máme Václava Klause a Miloše zemana jako poslední dva žijící mohykány z té trojice žijících spolu s Václavem Havlem, kteří tady formovali politiku po 1989. A dokonce si umím představit, že oba dva pánové se domnívají, že Miloš Zeman má legitimní právo nastoupit na Hrad, aby dotáhl tu štafetu těch prvních tří revolucionářů až do konce a vlastně odešel touto velmi důstojnou formou do politického důchodu.“

Hradní poselství od zakladatele ODS zasáhlo hlavně jeho bývalé kolegy. A to i proto, že přišlo v době, kdy strana ještě nezná jméno svého kandidáta. V primárkách sice vede Přemysl Sobotka nad Evženem Tošenovským, několik soubojů je ale ještě čeká. „Jestli kandidát ODS, který projde primárkami, je pro něj menší figurka než Miloš Zeman, tak to těžko mohu dále komentovat,“ posteskl si místopředseda ODS Sobotka. I europoslanec Tošenovský lituje, že prezident nemá blízkou vazbu na ODS.

Preference prezidentských kandidátů
Zdroj: ČT24

Mezitím na Vysočině Miloš Zeman sbírá body v průzkumech veřejného mínění. Z lednových necelých 10 procent se dostal přes 13 procent. Janu Švejnarovi, který je stálicí na druhém místě tak začíná šlapat na paty. Podle ředitele agentury Factum Invenio Jana Herzmanna má vzestup Zemana v žebříčku oblíbenosti víc důvodů. „Pan Švejnar pořád neřekl, jestli bude kandidovat… Zeman je známou osobností, je razantní a přitom není spojován s těmi dvěma největšími stranami, které chtějí voliči v těch volbách tak trošku potrestat,“ tvrdí Herzmann. Komentátor Bohumil Pečinka k tomu dodává, že se stále více ukazuje, že Zeman je sice vyhraněný kandidát levice, nicméně je přístupný hlasům pravice, a to má velkou šanci.

Ve frontě na Hrad ale stojí stále více lidí. V posledním týdnu se navíc na seznamu možných budoucích hlav státu objevil i bývalý ministr Klausovy vlády Vladimír Dlouhý a pravá ruka prezidenta Ladislav Jakl. Toho navrhují Svobodní, kteří mají k Hradu blízko. A to i přesto, že prezident podpořil jiného kandidáta.

Ladislav Jakl, tajemník Václava Klause:

„Já jsem člověk velmi oblíben médii. Takže já žádnou kampaň skoro vést nemusím, mě mají média ráda, o mně novináři hezky píší, takže mě ta kampaň nebude skoro nic stát…“

Překvapení prezidentské volby (zdroj: ČT24)