Emmerová zůstává v ČSSD, za Zemanovce kandidovat nebude

Praha – Milada Emmerová zůstává v ČSSD a jejím poslaneckém klubu, nebude kandidovat v krajských volbách za SPOZ. Řekl to předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka po jednání s Emmerovou. Politické grémium ČSSD se dřív jednomyslně postavilo proti tomu, aby poslankyně ČSSD Emmerová kandidovala v krajských volbách za Stranu práv občanů ZEMANOVCE. Sama Emmerová se dnešní schůzky vedení strany nezúčastnila, ačkoliv na místo přišla. Zároveň grémium uložilo středočeským stranickým kolegům svolat krajskou konferenci, která zvolí nové vedení a určí kandidáty do krajských voleb. Pokud se tak nestane, Sobotka navrhne stranickému ústřednímu výkonnému výboru, aby konferenci svolal sám.

Emmerová chtěla na dobu krajských voleb přerušit členství v ČSSD a vést kandidátku SPOZ. O angažmá v barvách své strany ji požádal bývalý šéf ČSSD a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Vedení ČSSD v Plzeňském kraji ale již dříve záměr Emmerové odmítlo. Také lídři strany dávali najevo, že podobný krok je nepřijatelný.

Emmerová v pondělí řekla, že zřejmě dá zřejmě přednost členství v sociální demokracii před vedením SPOZ do volebního klání v kraji. Doufala ale ještě v dohodu se stranickým vedením. Pokud by kandidovala za SPOZ, musela by zřejmě opustit poslanecký klub ČSSD. Emmerová ale tvrdí, že kandidaturou za SPOZ by chtěla pomoci straně, která by se mohla stát koaličním partnerem ČSSD a umožnit vládu levice v Plzeňském kraji. SPOZ podle Zemana jednala o předvolební koaliční spolupráci také v Jihočeském kraji. Podle lídrů sociální demokracie ale Zeman svými politickými kroky ČSSD škodí.

Brífink ČSSD před jednáním Poslanecké sněmovny (zdroj: ČT24)

Vedení sociální demokracie řeší situaci ve středočeské organizaci

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš stranickému vedení podle Sobotky slíbil, že svolání krajské konference krajskému výkonnému výboru navrhne na zasedání ve čtvrtek 14. června. Ústřední výkonný výbor se sejde o následujícím víkendu, dodal.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.