Fotografie Ratha z vězení stály místo ředitelku odboru informatiky

Praha – Úniky fotografií Davida Ratha z vězení stály místo ředitelku odboru informatiky Lenku Stupkovou. Ředitel vězeňské služby Jiří Tregler ji dnes odvolal a zároveň podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Fotografie vazebně stíhaného Ratha z věznice v Litoměřicích v sobotu zveřejnil deník Blesk. Dnes přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou obviněni v jeho kauze. Případem se zabývá odbor kontroly vězeňské služby a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Vězeňská služba nevylučuje, že ve věci nevyvodí ještě další personální důsledky. Paní Stupková však měla obecnou odpovědnost,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Prošetřování úniku je podle ní zatím na počátku. Mluvčí dodala, že vězeňská služba také připravuje opatření, která by měla dalším únikům zabránit. 

„Povolal jsem dnes zpátky generálního ředitele vězeňské služby z jeho dovolené a přikázal jsem mu, aby svolal vedení,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj jde o mimořádně závažnou záležitost. Proto bude požadovat po Treglerovi i vysvětlení, jak je technicky možné, že se fotografie z informačního systému dostaly na veřejnost. „Věc bude vyšetřena a bude zjednána náprava,“ uvedl Pospíšil. S požadavkem na prošetření úniku se na ministra obrátil poslanec a předseda strany Národní socialisté - levice 21. století Jiří Paroubek, podle kterého tím byl porušen zákon.   

Rath je obviněn z přijetí úplatku. Soud ho poslal do vazební věznice z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti či utéct. Policisté poslance zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Hrozí až dvanáctileté vězení. Sněmovna dnes rozhodla, že jeho další stíhání je přípustné.

Vydáno pod