Sčítání začalo, pošta otevřela infolinku

Praha - Česká pošta dnes spustila speciální telefonní linku 800 87 97 02, na kterou se bezplatně mohou obrátit zájemci o informace týkající se letošního sčítání lidu. Do domácností dnes zamíří také první sčítací komisaři. Ty v letošním roce budou z většiny reprezentovat zaměstnanci České pošty. Lidem ve schránkách nechají informační letáky a lístek s návrhem termínu, kdy do dané domácnosti doručí sčítací formuláře. Vyplněné se mají odevzdat do 14. dubna a nebo k témuž datu zpracovat údaje na internetu. Pokud se ale někdo rozhodně neúčastnit se sčítání, hrozí mu pokuta až 10 tisíc korun.

Na ostravském call centru sčítání lidu platí přísná bezpečnostní opatření. Objevily se totiž signály, že by se lidé, kteří se sčítáním nesouhlasí, mohli pokusit narušit jeho provoz. Všichni pracovníci call centra proto museli projít bezpečnostní prověrkou a není možné informovat o tom, kde přesně se call centrum nachází.

Call centrum - podpora vlastního sčítání

Od 7. března budou pošťáci lidem roznášet tři sčítací formuláře. Domácnosti budou navštěvovat v podvečerních hodinách. Pokud vás komisař nezastihne na poprvé, druhý termín můžete změnit na bezplatné lince. Pokud vás nezastihne ani po druhé, najdete ve schránce lísteček o tom, že formuláře na vás čekají na jedné z větších pošt ve vašem regionu. Podle průzkumu vyplní formulář na internetu až třetina Čechů.

I přesto, že si člověk vybere on-line možnost, první kontakt se sčítacím komisařem ho nemine, ten totiž každému musí osobně předat papírové formuláře s unikátními kódy. „Komisaři budou chodit až v podvečerních hodinách, až po pracovní době a během víkendu během celého dne,“ uvedla projektová manažerka sčítání České pošty Iveta Rybáková.

Sčítání přinese řadu novinek

Letošní sčítání lidu přinese celou řadu novinek. Autoři se poučili z některých chyb ze sčítání lidu v roce 2001. Zároveň formuláře reagují na změny ve společnosti a ptají se například na otázku registrovaného partnerství. Český statistický úřad také nebude požadovat informace týkající se vybavenosti domácností a bude se zajímat pouze o počítačovou vybavenost a přístup k internetu.

Call centrum: 800 87 97 02

Úřední hodiny call centra: Po - Ne 8:00 - 22:00

Centrální infomail: info@scitani.cz

Další informace o sčítání na: www.scitani.cz

„Dnes se ptát na to, jestli je dostatečná vybavenost domácností například televizory, mrazničkami, osobními auty, je v celku zbytečná. Souviselo to hlavně s obdobím předchozího systému, plánovaným hospodářstvím, ale také objektivním stavem životní úrovně,“ vysvětlil ve speciálu ČT24 ke sčítání lidu místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Do sčítacích formulářů se podle něj zařazují jen otázky důležité pro velký počet uživatelů, aby sčítání nebylo příliš administrativně náročné.

Letos poprvé také budou funkci komisařů plnit pracovníci České pošty. Před deseti lety to byli naopak zaměstnanci Českého statistického úřadu. Do schránky dostanou lidé informační leták a lístek, na kterém bude jméno sčítacího komisaře, číslo jeho průkazu a datum a čas, kdy doručí formuláře. Při návštěvě předloží každý komisař sám od sebe průkaz sčítacího komisaře a doklad totožnosti. Každý bude mít také přes rameno modrou tašku se žlutým logem České pošty. „Může se stát, že se za sčítacího komisaře bude někdo vydávat, a my tímto tomu chceme předejít,“ vysvětlila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Každý člověk dostane svůj zelený Sčítací list osoby, každá domácnost jeden společný žlutý Bytový list a majitelé či správci domů dostanou jeden oranžový Domovní list.

Rozhodujícím okamžikem bude půlnoc z 25. na 26 března. Lidé mají začít vyplňovat sčítací formuláře. Zelený arch - vyplní každý sám za sebe, žlutý - se vztahuje na domácnost, a oranžový - dostanou majitelé domů. Vyplnit je bude možné i na webových stránkách Sčítání.cz. Odevzdat vyplněné formuláře musí lidé nejpozději do 14. dubna, jinak jim hrozí pokuta.

Jediná omluva ze sčítání: dlouhodobý pobyt v zahraničí

Sčítání lidí se nemohou lidé vyhnout ani v případě, že budou argumentovat tím, že je to v rozporu s jejich přesvědčením. „Povinnost platit daně také nemůže být v rozporu s vaším přesvědčením,“ podtrhl Drápal. Jedna omluva ale přeci jen existuje. „Pokud v té době budou v zahraničí, tak nepodléhají sčítání,“ uvedla ve speciálu ČT24 manažerka sčítání České pošty Ivana Rybáková. Pokud se však člověk stihne ze zahraničí vrátit před 14. dubnem, musí sčítací arch vyplnit.

Lidé, kteří kvůli dlouhodobému pobytu mimo republiku nemají povinnost účastnit se sčítání, si přesto mohou prostřednictvím internetu vyplnit formulář dlouhodobě. K tomu ale potřebují přihlašovací údaje, které dodá komisař do místa jejich trvalého pobytu v Česku.