Varvařovský pohrozil rezignací, bude-li ho parlament ignorovat

Praha - Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský opětovně pohrozil rezignací na funkci ombudsmana v případě, pokud bude letos parlament ignorovat jeho doporučení úpravy zákonů. Ombudsman to sám řekl poslancům při projednávání výroční zprávy o činnosti jeho kanceláře za loňský rok. Sněmovna ji jen vzala na vědomí a standardně požádala vládu, aby poslance do konce září informovala, jak s poznatky od Varvařovského naložila.

Varvařovský v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že v únoru roku 2013 vyprší funkční období jeho zástupkyně Jitky Seitlové, a v případě, že se situace nezmění, bylo by podle ombudsmana vhodné, aby prezident a zákonodárci jmenovali tandem. Předeslal, že do konce roku se rozhodne o svém případném setrvání ve funkci.

Ombudsmanovi mimo jiné vadilo, že sněmovna v úterý prosadila přes veto Senátu zákaz pobytu za vybrané přestupky. Podle podle něj je to protiústavní zásah do svobody pohybu a problém přestupkové recidivy by jen odsunul do jiných obcí. Doufá, že Ústavní soud to na popud chystané stížnosti senátorů „bez mrknutí oka zruší“.

Pavel Varvařovský pro ČT24:

"Zaznamenal jsem trend, že jsme slyšeni méně, respektive já. Mě těší, že mě všichni zdraví a říkají, jak si váží mé práce, ale já jsem už přeci jen starší člověk. Abych ve svých sedmašedesáti podstupoval různé války, tak k tomu potřebuji asi jako každý i nějaký pocit, že jsem užitečný a že se mi něco povede. Takže kdyby se mi mělo dále nevést, oznámil jsem pánům poslancům a paním poslankyním, že by si museli najít nějakého jiného ombudsmana, protože na to já nejsem."

„Pokud by ten trend v oslyšení a nikoli vyslyšení mých doporučení měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv,“ řekl poslancům Varvařovský. Podobnou pohrůžku vyslovil i loni, tehdy před senátory, kteří schvalují prezidentovi kandidáta na ombudsmana. Loni ale byla jeho doporučení vyslyšena, poznamenal.

Rozhovor s Pavlem Varvařovským (zdroj: ČT24)

Varvařovský upozornil také na svůj požadavek zrušit povinnost části lidí bez práce hlásit se na pobočkách České pošty pod hrozbou vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Touto docházkou nezaměstnaných (DONEZ) chce ministerstvo práce zamezit práci načerno. Podle omudsmana ale tato povinnost odporuje lidské důstojnosti. „Dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost,“ uvedl již dříve.

Vydáno pod