Okamura: O prezidentské kandidatuře bude jasno po senátních volbách

Praha – Podnikatel Tomio Okamura se rozhodne podle své podpory v podzimních senátních volbách na Zlínsku, zda bude kandidovat příští rok i na prezidenta. Jasno prý bude mít hned v den vyhlášení výsledků. Okamura před novináři zopakoval, že důvodem jeho záměru zapojit se do aktivní politiky je nespokojenost se současnou politickou situací a snaha prosazovat veřejně prospěšné návrhy bez ohledu na stranickou příslušnost. Do senátní kampaně chce Okamura investovat 800 tisíc korun.

Okamura slíbil, že by jako senátor prosazoval „zavedení adresné trestní a hmotné odpovědnosti politiků a exekutivy“ a zákon o majetkovém přiznání pro majetek nad 20 milionů korun. Uzákonit chce také institut korunního svědka pro závažné zločiny včetně korupce, v čemž vidí „klíč k odhalení zločinů mnoha vrcholných politiků“. Postavil se proti privatizaci státu a jeho služeb a proti pozitivní diskriminaci kohokoli, je pro bezplatné zdravotnictví.

Podnikatel zdůraznil, že bude kandidovat jako nezávislý bez stranické podpory. Podporu mu přišli vyjádřit poslanci Rudolf Chlad (TOP 09) a Vojtěch Adam (KSČM), jejich bývalý kolega z ČSSD Miloslav Soušek a senátor ODS Tomáš Kladívko, s nimiž Okamuru pojí spolupráce v různých oblastech. Podle Kladívka by podnikatel mohl přinést do Senátu „nový, svěží vítr a neotřelé pohledy“. 

Prezident by měl být podle Okamury aktivní, měl by být slyšet a zasazovat se o práva obyčejných lidí. Neměl by se jím stát někdo, „kdo dosud držel hubu a krok“, uvedl podnikatel. Nikoho konkrétního nejmenoval, poznamenal ale, že tací se objevují na předních místech průzkumů obliby dosavadních prezidentských kandidátů. Těm vévodí expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman a ekonom Jan Švejnar.