Rathův advokát: Skryté financování ČSSD nemusí souviset s Rathem

Praha - Ani advokáti bývalého hejtmana Davida Ratha nevědí, co poslanec zamýšlel tím, když ve svém projevu při úterním hlasování sněmovny o jeho vydání k trestnímu stíhání zmínil peníze na volby a financování voleb. Rath prý tuto část s obhájci nekonzultoval. Podle jednoho z právníků Romana Jelínka se taková slovní spojení v odposleších vyskytují, ne ale v částech před zadržením. Nemusí tak souviset s poslancovou údajnou trestnou činností. Rath v úterý neurčitě naznačil, že jeho korupční kauza může souviset s financováním ČSSD.

Rath v projevu bez bližšího vysvětlení uvedl: „I v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze byly na volby, financování voleb“. Jelínek řekl, že o této části poslancova proslovu dopředu nevěděl. Advokát zatím ani přepisy, ve kterých se slova objevují, podrobněji nestudoval.   

Sociální demokraté spojitost Rathova případu s financováním ČSSD popřeli. Předseda strany Bohuslav Sobotka novinářům ve středu řekl, že se policie na sociální demokracii v souvislosti s případem bývalého hejtmana neobracela. Konkurenční TOP 09 ale poslancova slova využila ke kritice ČSSD. 

Insider zveřejnil část odposlechů mezi Pancovou a Salačovou

Internetový deník Insider zveřejnil přepis části policejního odposlechu, kde Rathova spoluobviněná Kateřina Pancová hovoří s podnikatelkou Ivanou Salačovou o využití zisku z přestavby zámku Buštěhrad. Jestli ale Pancová skutečně chtěla směřovat peníze k ČSSD, z něj jasně nevyplývá. „V tomhle třeba už není nikdo jiný než jako já, to potom ještě budu dávat na kandidátku, to není moje, že jo? Dobře víte, že to jsou jakoby na, na…,“ uvedla podle Insideru Pancová. „Jasně na volby, no, jasně, jasně,“ doplnila Salačová.   

Sporná je i interpretace jiného místa odposlechu. Pancová v něm popisuje svůj rozhovor s Rathem takto: „Já jsem říkala Davide, já ti přece věřím, jako pokud řekneš, že dvojka jde na volby, tak to já beru jednoznačně. A on, no né, pokud tam ty prachy jako zůstanou, tak si je zase rozdělíme zpátky,“ uvedla podle Insideru.