Medard přinese déšť i silné bouřky

Praha - Meteorologové varují před silnými bouřkami, místy s přívalovým deštěm, kroupami a nápory větru. Odpoledne a večer se objeví v jihovýchodní části ČR. Výstraha platí od dnešní páté hodiny do zítřejší šesté hodiny ranní. Silné bouřky zasáhnou Jihočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Zlínský kraj a Kraj Vysočina. Podle pranostiky by tak mělo pršet dalších 40 dní, neboť „Medardova kápě čtyřicet dní kape“. Meteorologové na příští týden opravdu předpovídají déšť.

Přes Česko nyní přechází studentá fronta. Nejvyšší denní teploty se dnes budou pohybovat mezi 20 až 24 stupni Celsia, na východě pak kolem 27 stupňů. Během noci teploty poklesnou na 12 až 16 stupňů. 

K 8. červnu se váže i pranostika o tom, že když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst, nebo také přísloví, že po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.

Táňa Míková, meteoroložka ČT:

„Předpovídáme srážky do 35 milimetrů. Může se ale stát, že pokud těch 35 milimetrů spadne během jedné hodiny, tak to může na malou chvíli zaplavit i třeba část obce.“

sobotu se trochu ochladí, bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty se vyšplhají na 19 až 23 stupňů. I v neděli bude pršet, bouřky se vyskytnou ojediněle. Nejnižší noční teploty budou 12 až 8 °C, nejvyšší denní 18 až 22 °C, na jihovýchodě místy až 25 °C.

Na pondělí předpovídají meteorologové na většině území přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle bouřky. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 17 až 21 stupňů. Podobný ráz počasí s velkou oblačností, občasným deštěm a přeháňkami bude panovat až do pátku, s průměrnými denními teplotami 17 až 22 stupňů, na jihovýchodě až 25 °C.