Úřady se chystají na datovou revoluci, problémy ale přetrvávají

Praha – Martýrium lidí, kdy kvůli sebemenší změně v údajích museli obíhat desítky úřadů, se snad chýlí ke konci. Již za tři týdny státní správa spustí systém, který nemá podle úředníků ve světě obdoby. Ten zajistí, že všechny instituce v zemi budou sdílet data o občanech v jedné databázi. První testy již nyní ale ukazují, že zavádění unikátního systému se problémům nevyhne.

Prvního července má vypuknout největší revoluce pro českou státní správu. Oficiálně se velké změny nazývají „spuštění základních registrů“, v praxi to znamená, že namísto občanů by mezi úřady měly poletovat formuláře - úředníci si data budou vyměňovat sami mezi sebou.

Díky digitálním formulářům by tedy člověk například při změně trvalého bydliště mohl provést jen na jenom místě. „Skutečně dojde k výraznému snížení byrokratické zátěže a zjednodušení komunikace mezi občany a úřady,“ očekává Robert Ledvinka, ředitel odboru veřejné správy na ministerstvu vnitra.

Pouhé tři týdny před samotným spuštěním ministerstvo vnitra přesto přiznává, že přípravy trochu drhnou. Problémy jsou údajně dva: jednak ministerstva nenahlásila, jaká je jejich agenda pro občany, takže se neví, co všechno by od 1. července mělo být vlastně on-line; a také zatím neexistují nové digitální formuláře.

Události o problémech centrálního registru (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák odmítá, že by úřady při spouštění systému zaspaly. „Znamená to, že některé úřady přípravu, která je přesně popsaná v zákoně, spíš podcenily,“ uvedl. „Je to systém, který je celosvětově unikátní, tak určitě určité obavy s tím spojené tady jsou, ale věříme, že to bude fungovat, tak jak má,“ dodal Novák.

Rovněž podle prvního náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky se není čeho obávat. „Je to zásadní změna, a tak si myslím, že to nebude mít vliv na chod celého systému. Ten systém se ale bude dlouho usazovat, to je pravda,“ myslí si.

Přinejhorším úřady poběží opět postaru

ČT má ovšem k dispozici dokument mířící na vládu, který obsahuje varování: „systémové nedostatky vnímáme jako zásadní rizika úspěšného uvedení systému u základních registrů do ostrého provozu.“ Ministerstvo vnitra slibuje, že do července se revoluce na úřadech stihne. Výhodou je, že pokud nastanou problémy, neměly by se dotknout přímo lidí. Obtíže by prý měli mít pouze úředníci mezi sebou. Nejhorší, co se může lidem stát, je, že budou ještě několik týdnů dál podávat žádosti postaru.

Ředitel Ledvinka navíc slova o revoluci mírní, podle něj systém základních registrů spíše znamená evoluci, tedy postupný proces. „Ta změna nastane, ale bude trvat ještě několik týdnů, měsíců a možná i let, než dojdeme k cílovému stavu,“ uzavřel státní úředník.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24