Průmyslové pěstování konopí vzrostlo o 100 procent

Praha - Průmyslové pěstování konopí loni vzrostlo o 100 procent. Na dnešní tiskové konferenci to dnes řekl šéf národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych s tím, že průmyslovým pěstováním se míní velkopěstírny marihuany s více než 800 květinami. Řekl také, že pozoruje znepokojivý trend v zapojování vietnamských zločineckých uskupení do dovozu efedrinu, pseudoefedrinu a do následné výroby metamfetaminu. „Je to vlna, která je velmi nebezpečná a vzbuzuje v nás obavy,“ dodal.

V minulém roce se NPC podařilo obvinit 150 pachatelů nejzávažnější organizované drogové kriminality. Dvě třetiny obvinění se týkaly heroinu a kokainu, zbytek připadl na organizovaný dovoz léčiv a na výrobu pervitinu.

Ministr vnitra Radek John (VV) upozornil na drogový problém, který nedávno vyvstal v Polsku a který se přesouvá i do Čech. Připomněl, že vláda by již brzy měla projednat novelu, která by zařadila celkem 33 nových látek mezi návykové. „Praxe je taková, že výrobci jsou několik kroků před námi a jsou schopni generovat každý rok řadu takzvaně nových drog, které nejsou postižitelné,“ uvedl. John se prý proto pokusí ve vládě navrhnout, aby se seznamy nových drog inovovaly nařízením vlády. „Jde o to nebýt o deset kroků zpátky, ale jen o jeden nebo dva,“ dodal.

John chce řešit využití marihuany pro léčebné účely

Další věc, kterou by chtěl John s odborníky prodiskutovat, je využití marihuany pro léčebné účely. „Za určitých přesně stanovených podmínek by policie neprotestovala proti návrhu Věcí veřejných, aby byla marihuana v ČR povolena pro léčebné účely,“ řekl. Podle Johna „je řada variant, jak to udělat, nicméně nejschůdnější variantou je tinktura, protože největší nebezpečí marihuany spočívá v jejím inhalování“. Marihuana by měla být pouze na lékařský předpis, její užívání by kontroloval lékař, výdej by zajistily lékárny. S tím souhlasil i Frydrych, tinkturu však označil za velmi nebezpečnou.

John k velkopěstírnám marihuany také řekl, že „Vietnamci se nakonec přesunou do řídicích struktur a nebozí čeští nevolníci se budou zabývat pěstováním konopí“. Podle Frydrycha má podobnou zkušenost Kanada, Norsko, Irsko. „Nevidím jediný důvod, proč by boom zapojení vietnamského organizovaného zločinu do výroby marihuany na našem území měl mít jiný scénář. Navíc se podíl občanů Vietnamu a občanů jiných národností na této trestné činnosti zvýšil na poměr 60 ku 40,“ dodal. Podle Frydrycha je v počtu odhalených pěstíren Česká republika pátá až šestá v Evropě, vede Nizozemsko a Belgie.

Radek John
Zdroj: ČT24