Zlodějům kol začala sezona

Praha – Jen za minulý rok ukradli zloději v Česku sedm a půl tisíce jízdních kol. Policisté varují, že v teplých dnech začíná zlodějům sezona a právě teď by měli cyklisté věnovat svému vybavení zvýšenou pozornost. K původnímu majiteli se totiž vrátí pouze každý sedmý odcizený bicykl.

Především díky nepozornosti cyklistů loni zloději odcizili kola za 120 milionů korun. Právě obezřetnost je přitom podle policie nejúčinnější zbraní proti zlodějům. „Od kola se nevzdalovat, mít ho pořád na očích a zamknout kvalitním zabezpečovacím zařízením, například ke sloupu,“ doporučuje mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Kolo se dá sice za několik set korun zabezpečit zámkem. Jenže ten dnes neplatí na většinu zlodějů ani pojišťoven. Samostatné pojištění kola nabízí v Česku čtyři ústavy ze třiceti, produkt pak ale většinou kryje nejen samotnou krádež. „Kryje i veškeré škody, když se cyklistovi stane nehoda, dojde ke škodě na kole zaviněné havárií a k produktu patří i asistenční služby,“ přibližuje mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. 

Reportáž Jana Černého a Jana Hreňa ke krádežím kol (zdroj: ČT24)

Pokud ale cyklista speciální pojištění nemá a o kolo přijde, musí si nové koupit za vlastní. Nový kus se dá pořídit i za několik tisíc korun. Jsou ale takové modely, které svou cenou připomínají spíše osobní automobil. Zlodějům kol se přitom musí bránit nejen rekreační cyklisti, ale i vrcholoví jezdci. Letos například při světovém poháru v Novém Městě na Moravě zmizela kola za 1,5 milionu korun.