Až do soboty vybírá prezidentského kandidáta středočeská ODS

Praha – Občanští demokraté ve Středočeském kraji včera zahájili volbu svého favorita do prezidentských primárek. Ti, kteří se nemohli účastnit volebního shromáždění, mohou své hlasy odevzdávat do sobotního dopoledne. Teprve poté strana zveřejní celkové výsledky. Podle dosavadních výsledků zatím z jedenácti krajů vede s 57 procenty senátor Přemysl Sobotka, europoslanec Evžen Tošenovský má 43 procent.

Pondělního volebního shromáždění se zúčastnilo asi 270 členů ODS a na sněm přišel i předseda strany Petr Nečas. Ten odmítl názor, že prezidentští kandidáti ODS mají menší šance než jejich soupeři. „V prvé řadě bych chtěl zdůraznit, že je červen roku 2012, rozhodovat budou preference v lednu a únoru roku 2013,“ upozornil premiér.

Přemysl Sobotka o primárkách ODS:

„Je to unikátní projekt, žádná jiná demokratická strana něco takového nemá. Jsem sportovec, chci vyhrát.“

Průzkumy z poslední doby dávají větší šance bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi sociálních demokratů a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi. Nečas ale poukázal na to, že ODS si dosud nevybrala mezi Tošenovským a Sobotkou. „Když sečtete podporu, kterou mají dva kandidáti ODS, do jednoho výsledku, tak už ten výsledek vůbec nevypadá špatně,“ doplnil Nečas.

O tomtéž je přesvědčen i jeden ze zájemců o prezidentský post Přemysl Sobotka, který o kandidaturu soupeří s europoslancem Evženem Tošenovským. „Mediální nálepku, že kandidáti ODS jsou outsideři, odmítám. Rozhodnou přece voliči,“ míní.

Tošenovský nechtěl spekulovat ani o svých šancích ve stranických primárkách. „Šance budou známy úplně na konci. Teď jsou před námi velké kraje, Středočeský kraj patří k těm skutečně velkým, příští týden je Praha, Brno. Pak se udělá čára a někdo vyhraje,“ konstatoval někdejší ostravský primátor, jenž momentálně za Sobotkou zaostává o přibližně šest procent.

Střední Čechy patří ke krajům s nejpočetnější základnou a výsledek volby mohou ovlivnit výrazněji než jiné regiony. Výsledek volebního shromáždění krajských prezidentských primárek by měl být znám o víkendu.

Primárky ODS se už uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v jižních Čechách a na Vysočině, v Olomouckém a Zlínském kraji, v Plzeňském a Karlovarském kraji, Ústeckém a Libereckém kraji a naposled v Moravskoslezském kraji. Příští týden proběhne volba v Praze, primárky pak vyvrcholí na konci června v Jihomoravském kraji.