Kauza exposlance Vondrušky jde zpět k okresnímu soudu

Brno - Kauzu bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušky musí znovu projednat stejný senát Okresního soudu v Liberci, který jej už jednou zprostil obžaloby z bití politického vězně Jiřího Wolfa. Nejvyšší soud (NS) dnes vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila proti změně senátu, kterou nařídil Krajský soud v Hradci Králové, když zrušil prvostupňový verdikt. Vondruška čelí žalobě za to, že ještě coby dozorce v minkovické věznici bil v 80. letech politické vězně.

Liberecký soud Vondrušku loni v dubnu zprostil obžaloby. Zpochybnil tehdy hlavní důkaz, tedy Wolfovu výpověď. Hradecký krajský soud ale v prosinci verdikt zrušil a vrátil případ k novému projednání. Důvodem byly například nedostatky v hodnocení důkazů. Zároveň nařídil změnu ve složení senátu. Důvodem bylo to, že se jeden ze soudců účastnil výslechu svědků v přípravném řízení. Podle Pospíšila však ke změně nebyl zákonný důvod, což potvrdil i Nejvyšší soud. „Samotná účast soudce u neodkladného úkonu nemůže být důvodem pro jeho vyloučení,“ uvedl předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Šabata.

Podle Vondruškova advokáta Kolji Kubíčka ale nemá dnešní rozhodnutí přímý vliv na výsledek kauzy. „Samozřejmě je to ale pro obžalovaného příznivé v tom smyslu, že mu zůstane jeho zákonný soudce, který spolu se senátem už jednou rozhodl tak, že ho zprostil obžaloby,“ řekl Českému rozhlasu.

Jiří Wolf, bývalý politický vězeň
Zdroj: ČT24

Okresní soud je nyní v dalším řízení vázán názorem krajského soudu. Vondrušku už tak nemůže znovu zprostit obžaloby na základě téže argumentace. Pokud to udělá, mohl by krajský soud případ znovu přidělit jinému senátu. Nejvyšší soud by v takovém případě už zřejmě neměl námitky. „O změně senátu by se dalo uvažovat tehdy, pokud by okresní soud v novém řízení nerespektoval pokyny krajského soudu, a rozhodoval tedy svévolně,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Vondruškovi za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozil až desetiletý trest, vinu vždy odmítal, navíc popíral, že by údajně bitého Wolfa znal. „My jsme nemohli přijít formálně do žádného styku, protože nebyl v mém kolektivu,“ prohlásil. Od začátku také kauzu označuje jako politickou a účelovou.

Pes Filipes - možná úsměvná přezdívka, kterou si Josef Vondruška v minkovické věznici vysloužil. Jenže vězni mu ji dali, jak dosud tvrdí, pro jeho zlou povahu. Podle nich bylo násilí za mřížemi zcela běžné, často přímo v režii Josefa Vondrušky. Jiří Wolf, bývalý politický vězeň, u soudu vzpomínal: „Začalo bití, facky, pak rány pěstí do obličeje a když už člověk ležel na zemi, tak bylo kopání, to bylo normální.“ Okresní soud ale v prvostupňovém řízení Wolfovu výpověď jako důkaz zpochybnil.

Vydáno pod