Jakl má nominaci od Svobodných téměř jistou

Praha – Ladislav Jakl, politický poradce Václava Klause, má nominaci do nadcházející přímé volby prezidenta na dosah. Během páteční noci končí prezidentské primárky, ve kterých členové Strany svobodných občanů (Svobodní) o Jaklově kandidatuře hlasují, a současný prezidentský tajemník je jejich jediným kandidátem. Podle šéfa euroskeptické strany Petra Macha má Jakl podporu stranického vedení. „Občas jsem někdy docela šikovným hlasatelem myšlenek, které společně sdílíme,“ objasnil Jakl svůj zájem kandidovat za Svobodné.

Ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Jakl, který od roku 1997 působí jako Klausův poradce, vystoupí na sněmu. „Jestliže Ladislav Jakl v primárkách uspěje, zahájíme sběr potřebných 50 000 podpisů, aby mohl být jedním z kandidátů v blížící se prezidentské volbě,“ plánuje šéf strany Mach.

Svobodní se profilují jako pravicová euroskeptická strana. Tvrdí, že pokud se nepodaří prosadit zásadní změny Evropské unie, měla by ji Česká republika opustit. „Chceme mít kandidáta, který skrze jmenování bankovní rady ČNB zajistí pokračování zdravé měnové politiky, nedopustí další přesouvání pravomocí a peněz na Evropskou unii a bude sněmovně vracet zákony omezující svobodu člověka,“ zdůvodnil Mach, proč vedení strany Jakla jako prezidentského kandidáta vybralo.

Lidé mě znají, Svobodným mohu pomoct, slibuje Jakl

Jakl naopak členům a příznivcům strany slibuje, že jeho prezidentská kandidatura a spojení „mediálně známého“ jména se stranou může posílit stranické preference Svobodných. Opačný efekt prezidentský poradce nepředpokládá. „Nepřijde mi, že by mohl existovat živý volič, který by strašně miloval Svobodné a mě nenáviděl, ale nemohu to vyloučit,“ poznamenal během stranické besedy. „Drtivá většina lidí, kteří mě nesnášejí, by Svobodné stejně nevolili,“ doplnil Jakl.

Svobodní mají přes tisíc členů a registrovaných příznivců, kteří mohou hlasovat o tom, zda Jakla podpoří. Výsledky primárek svobodní oficiálně oznámí v neděli na republikovém sněmu. Prezidentský tajemník ovšem zatím neví, zda by byl ochoten, pokud by v prezidentské volbě neuspěl, do strany vstoupit. „Vždy jsem byl člověkem, který politikou žil, ale zároveň jsem si vždy držel distanc od světa politiky, alespoň na jeden krok,“ uvedl s tím, že v každém případě by i nadále Svobodným zachoval svou „přízeň a podporu.“

Jakl: Přímo volený prezident bude vracet až 90 procent zákonů

Ladislav Jakl osm měsíců před konáním prezidentských voleb nechce spekulovat, jakou by byl v případě zisku oficiální kandidatury a případného vítězství hlavou státu. Upozornil však, že přímo volený prezident se může velmi lehce dostat do konfliktu s parlamentem. „Všichni, kdo si vymodlili přímou volbu prezidenta, ať zapomenou na mír a klid ústavních institucí. Jakýkoliv další prezident k tomu nebude mít žádný důvod, snad s výjimkou toho, že bude velký kámoš s aktuální vládní většinou. A to je ale velmi nepravděpodobné,“ varoval. „Současné kompetence prezidenta jsou zdrcující a větší, než si lidé myslí,“ dodal blízký Klausův spolupracovník.

Pokud Svobodní seženou dostatek podpisů, Jakl se počátkem příštího roku v přímých prezidentských volbách utká s expremiéry Janem Fischerem a Milošem Zemanem, kteří jsou na prvních dvou místech volebních preferencí. K dalším kandidátům patří například ekonom Jan Švejnar, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. V prezidentských primárkách ODS spolu soupeří senátor Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský.