Sobotka: ČSSD by chtěla na jaře vyvolat předčasné volby

Praha - Sociální demokracie by chtěla podle předsedy Bohuslava Sobotky vládu a vládní strany při podzimních krajských a senátních volbách natolik oslabit, aby mohla na jaře 2013 vyvolat předčasné volby do sněmovny. Sobotka to řekl ve videonahrávce na stranickém webu.

Volební manifest, který v neděli na svém zasedání příjme Ústřední výkonný výbor ČSSD a sociální demokraté ho na podzim předloží voličům, se nebude podle Sobotky týkat jen budoucnosti krajů, ale i budoucnosti celé republiky. Volby do krajských zastupitelstev budou také referendem o vládě premiéra Petra Nečase, uvedl.

Evropští socialisté a sociální demokraté chtějí podle Sobotky změnit trend evropské hospodářské politiky, která byla zaměřena na plošné škrty a vedla k řadě problémů v evropských ekonomikách. Ukazuje se prý, že plošné škrty hospodářský růst nenastartují.

Na sobotní programovou konferenci ČSSD do Hradce Králové proto přijede předseda socialistické frakce v Evropském parlamentu Hannes Swoboda. Sobotka ho považuje vedle slovenského premiéra a šéfa slovenských sociálních demokratů Roberta Fica za nejvýznamnějšího hosta konference.

Jeden z hlavních referátů na konferenci bude mít stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, který představí sociálnědemokratickou hospodářskou strategii.