Plán Hegera: Zrušit tabulkové platy doktorů

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce radikálně změnit odměňování lékařů a zdravotních sester. Plánuje, že od roku 2014 úplně zruší platové tabulky ve státních a fakultních nemocnicích. Lékařské odbory se ale proti jeho plánu bouří. Tvrdí, že to v důsledku bude pro zdravotníky znamenat nižší plat.

Zrušení tabulkových platů podle náměstka ministra Petra Noska umožní odměňovat doktory podle toho, jak skutečně pracují, nikoliv podle toho, jak jsou staří. Platové tabulky totiž dávají jistotu právě zkušenějším doktorům, že si slušně vydělají. Odborům se proto plán ministra nelíbí.

Díky platovým tabulkám je ve fakultních a státních nemocnicích průměrný plat doktora víc než 60 tisíc. V krajských a soukromých nemocnicích, kde tabulky nejsou, přitom berou lékaři v průměru jen něco málo přes 51 tisíc. „Pro mě je to jasný signál k tomu, že není zájem zvyšovat platy lékařů, ale naopak je snižovat,“ chápe ministrovo rozhodnutí šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Odbory proto hrozí, že pokud ministr opravdu tabulkové platy zruší, uspořádají kvůli tomu nové protesty. Rozhodnout by o nich měly už příští týden.

Rušení tabulek se naopak nebojí někteří šéfové státních klinik. Prý by jim jen rozvázalo ruce. „Budou mnohem lépe moci ohodnotit práci odborníků a zaplatit skutečně ty, kteří dělají té nemocnici jméno,“ myslí si přednosta kardiocentra pražského IKEMu Jan Pirk.

Loni v únoru ukončili lékaři akci Děkujeme, odcházíme jen kvůli tomu, že jim stát o pět až osm tisíc měsíčně tabulkové platy zvýšil. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)