Mrazy si došplhaly pro rekord

Praha - Na řadě míst Česka dnes meteorologové naměřili teplotní rekordy, rtuť často klesala až pod 20 Celsiových stupňů. Nejvíce mráz uhodil v Jizerce na Liberecku, kde do minus třiceti scházely pouhé dva stupně. Na chladné počasí by měli dávat pozor hlavně kardiaci a také rodiče malých dětí. Ode dneška by se sice mělo postupně oteplovat, příští týden ale meteorologové očekávají další vlnu mrazů.

Kromě Jizerky bylo nejchladněji na šumavské Horské Kvildě, kde rtuť klesla na minus 24,6 stupně Celsia. Silný mráz zasáhl také Jizerské hory: v Bedřichově naměřili minus 21,9 stupně a v Desné Souši minus 21,7 stupně Celsia.

Teplotní rekordy dnes padaly zejména ve východních Čechách, v Adršpachu na Náchodsku bylo minus 19,8, v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku minus 18,5 a v Žamberku na Orlickoústecku minus 17,4, což je nejnižší teplota od roku 1933. Rekordních minus 19,7 stupně naměřili také v Černé v Pošumaví nebo v Jeseníku, kde se teplota minus 19,2 stala nejnižší od roku 1944. Teplotní rekordy padaly už ve středu.

Teploty hluboko pod nulou můžou působit problémy dětem. Mráz jim spaluje kůži, dráždí sliznice a dýchací cesty. Pro kojence jsou nebezpečné už teploty nižší než minus pět stupňů. Podobně jsou na tom i kardiaci. Ani ti by neměli v mrazivých teplotách venku trávit moc času. „Lidé s ischemickou chorobou srdeční mohou při nízkých teplotách, třeba patnáct stupňů pod nulou, trpět tzv.chladovou anginou pectoris nebo mohou dostat i infarkt,“ varuje kardiochirurg Jan Pirk.

Ode dneška by se mělo začít mírně oteplovat, o víkendu a v první polovině příštího týdne by mohlo být přes den až pět stupňů. Obloha zůstane do víkendu jasná, později se zatáhne a přijde déšť, ve vyšších polohách sněžení. Pak se však opět vrátí mrazivé počasí.