Zemřel průkopník transplantací kostní dřeně Vladimír Koza

Plzeň - Ve věku 57 let zemřel v Plzni primář hematologicko-onkologického oddělení plzeňské fakultní nemocnice a průkopník transplantací kostní dřeně v Česku Vladimír Koza. Před 20 lety stál v Plzni u vzniku Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD), který patří k nejúspěšnějším registrům kostní dřeně na světě. Spolupodílel se také na vzniku Nadace pro transplantaci kostní dřeně.

„Primář Vladimír Koza byl světově uznávaným odborníkem v oblasti hemato-onkologie a transplantací kostní dřeně. Jeho působení v medicíně dalece přesáhlo svým významem hranice Plzeňského kraje i ČR vůbec. Všichni jsme obdivovali jeho píli, všeobecný přehled, nadšení pro obor a cílevědomost, s níž do poslední chvíle usiloval o další rozvoj špičkového programu transplantací kostní dřeně,“ uvedla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

„Tušili jsme to, stonal dlouho a vážně, přitom na sobě nedal nic znát a do poslední chvíle pracoval. Je to velká škoda, byl to skvělý člověk, takovou věc si nezasloužil,“ řekla lékařka Mája Švojgrová, která před lety stála s Kozou u zakládání národního registru a u prvních transplantací kostní dřeně. „Úmrtí uznávaného odborníka, jakým byl pan primář Vladimír Koza, je pro českou hematoonkologii velkou ztrátou. Jeho úsilí o rozvoj programu transplantací kostní dřeně bylo neutuchající a obdivuhodné. A nejen za to mu patří od nás - jeho kolegů v oboru, respekt a úcta,“ uvedl ředitel pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze profesor Marek Trněný.

ČNRDD eviduje lidi, kteří jsou v případě potřeby ochotní věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukemií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby. Registr se sídlem v Plzni se stará o nábor a vyšetření dobrovolných dárců v ČR a zajišťuje odběry dřeně pro transplantaci. Ke konci května evidoval 38 147 dárců, od 455 z nich provedli lékaři odběry dřeně nebo krvetvorných buněk. Celkem registr zprostředkoval 910 odběrů a získal nejvyšší světové akreditace kvality.

Koza se narodil 4. července 1954 v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a specializoval se na vnitřní lékařství a hematologii. Od roku 1979 působil na Oddělení klinické hematologie FN Plzeň. Primářem nové samostatné hematoonkologie se stal v roce 1994. Oddělení získalo pod jeho vedením pro celý rozsah poskytované péče nejvyšší světové akreditace. Ročně provádí přes stovku nepříbuzenských transplantací kostní dřeně, což je více než polovina tohoto programu v tuzemsku. Koza byl členem řady českých a zahraničních odborných společností, podílel se mimo jiné jako člen konzilia na léčbě manželky bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova Raisy.

Česká televize mimořádně odvysílá pořad Krásný ztráty, kde byl Vladimír Koza hostem - zítra ve 23:00 na ČT2.

Vydáno pod