Prezident Klaus jmenoval tři nové rektory

Praha – Noví rektoři usednou do čela Univerzity Hradec Králové, Policejní akademie a Univerzity obrany v Brně. Prezident Václav Klaus je jmenoval na Hradě, šéfové dvou prvně jmenovaných Josef Hynek a Josef Salač se ujmou funkce od července, rektor Univerzity obrany Bohuslav Přikryl pak od srpna. Mandát mají rektoři na čtyři roky, do čela univerzit je zvolily akademické senáty jejich škol. Ve funkci budou muset řešit připravovanou reformu vysokých škol a zavedení poplatků za studium.

Staronové vedení má královéhradecká univerzita, rektor Josef Hynek školu vede od roku 2008 a dneškem vstoupil do svého druhého funkčního období. Šestačtyřicetiletý profesor Hynek je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, od 90. let působí na Univerzitě Hradec Králové. Zde šest let zastával funkci děkana fakulty informatiky a managementu, pod jeho vedením také na škole vznikla přírodovědecká fakulta a ústav sociální práce.

Univerzitu obrany bude řídit dosavadní prorektor školy a expert na automatizované systémy řízení palby dělostřelectva Bohuslav Přikryl. Profesor Přikryl (1961) zároveň na škole vede katedru řízení palebné podpory, má hodnost plukovníka.

Nový rektor Policejní akademie Josef Salač (1962) je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde také získal docenturu. Na této škole dosud působí, stejně jako na katedře soukromoprávních disciplín na Policejní akademii.

Vysoké školy čekají v příštích letech změny v řízení a samosprávě, ministr školství Petr Fiala chce spolu s akademickou obcí připravit reformní zákony. Počítá se také s nějakou formou zpoplatnění studia. Univerzitám by v příštích letech mohly klesnout příjmy ze státního rozpočtu.