MF se nemusí omlouvat Veverkovi kvůli kauze ProMoPro

Praha - Ministerstvo financí se nemusí omluvit ani platit odškodné Liboru Veverkovi za uvedení jeho jména v souvislosti se zakázkou pro ProMoPro, rozhodl tak pražský vrchní soud. Veverka se domáhal omluvy a půl milionu korun za to, že bylo loni v únoru na tiskové konferenci ministerstva k výsledkům vyšetřování finančního analytického útvaru týkajícího se kauzy ProMoPro zveřejněno jeho jméno a příjmení. Veverkovu žalobu už v lednu zamítl městský soud.

Na tiskové konferenci například zaznělo, že Veverka má dispoziční právo ke všem účtům v Rakousku, kam prý odešla část ze sporného plnění 240 milionů Kč. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tehdy také uvedl, že Veverka je nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým.

Veverkova advokátka Martina Jankovská dnes stejně jako u městského soudu namítala, že ministerstvo porušilo nejen princip presumpce neviny, ale i povinnost mlčenlivosti, kterou jsou zaměstnanci úřadu povinni dodržovat. Odvolací soud se však s jejím názorem neztotožnil. Podle něho městský soud rozhodl zcela správně, když Veverkovu žalobu zamítl. „Skutečnosti, které byly uvedeny v rámci tiskové konference, měly racionální podklad a nebyly způsobilé zasáhnout do osobnostních práv,“ uvedl předseda senátu Karel Podolka.    

„Rozsudek soudu bereme s uspokojením na vědomí. Vždy jsme byli přesvědčeni, že se ničeho nezákonného nedopouštíme,“ kvitoval rozhodnutí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

388 milionů za předsednictví navíc

Policie v kauze sporné zakázky pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU v dubnu obvinila 10 lidí, 3 podřízené ministra Vondry a 7 podnikatelů - podle médií včetně majitele firmy Jaroslava Veselého nebo právě Libora Veverky. Podle detektivů byla zakázka předražená zhruba o 388 milionů korun. Firma získala bez výběrového řízení kontrakt na zajištění audiovizuální techniky během předsednictví. Úřad vlády již dříve uvedl, že firmě za tyto služby zaplatil přes půl miliardy korun.

Soud dnes projedná odvolání v kauze ProMoPro (zdroj: ČT24)