Mandátový výbor si vyžádal další informace k případu Parkanové

Praha – Dnes se poprvé sešel mandátový a imunitní výbor ohledně kauzy Vlasty Parkanové, šlo ale spíše o procedurální zasedání. Jeho členové si vyžádali další informace k nákupu vojenských armádních letadel CASA. Parkanová by se měla zúčastnit jednání výboru příští týden, aby mohla vysvětlit své stanovisko. Členové výboru už ale budou moci nahlížet do policejního spisu, který policie převezla do prostor sněmovny. Dolní komora obdržela žádost o vydání bývalé ministryně obrany minulý týden, policisté ji podezírají ze dvou trestných činů právě v souvislosti s nákupem vojenských letadel.

Mandátový a imunitní výbor si dnes od policie vyžádal vyšetřovací spis, od Úřadu vlády a ministerstev si vyžádal stanoviska Evropské komise a informace o obvyklé praxi při nákupu vojenské techniky a od Nejvyššího kontrolního úřadu závěr prověrky pořizování armádního materiálu, která se týkala i letounů CASA.

„Předpokládám, že výbor dokončí své jednání nejpozději na začátku červencové schůze sněmovny,“ uvedl šéf výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výbor vydává poslancům jen doporučení, o vydání člena sněmovny se rozhoduje na plénu.

Dnešního jednání se chtěla účastnit poslankyně Jana Černochová (ODS), členové výboru však její účast v hlasování neodsouhlasili. „Ze zákona, z ústavy mám právo vykonávat mandát samostatně,“ řekla novinářům. „Obzvlášť v této kauze, kde je celá řada pochybností, tak se nechci spoléhat jenom na to, co se dozvím z médií nebo oficiálně na plénu. Já tohle považuji za naprosto skandální,“ zlobila se poslankyně.

Člen výboru a předseda VV Radek John poznamenal, že o účast má zájem dalších 180 poslanců. „Jsem pro udělat uzavřené jednání sněmovny,“ navrhoval. Podle Sobotky nebývá obvyklé, aby se neveřejného jednání výboru účastnili i jiní poslanci. „Mandátový a imunitní výbor v minulosti umožnil účast těm osobám, jejichž účast byla nezbytná pro to, aby výbor mohl plnit svoji roli. My jsme projednávali kauzu poslankyně Parkanové, a pokud vím, tak kauza se zatím poslankyně Černochové žádným způsobem netýká,“ uvedl Sobotka ve Studiu ČT24. „Jednalo se o poslankyni, jednalo se o dámu, a to, že většina výboru ji vykázala za dveře, je minimálně buranské a nezdvořilé. Myslím si, že tato nezdvořilost vrhá stín na jinak vyhlášený šarm a galantnost pana předsedy Sobotky,“ rýpnul si v rozhovoru ministr financí Miroslav Kalousek.  

Sněmovna o Parkanové:

20. 6. Mandátový a imunitní výbor

27. 6. Vystoupení Vlasty Parkanové před výborem

10. 7. Hlasování o vydání Vlasty Parkanové

Policie podezřívá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nenechala zpracovat znalecký posudek o ověření ceny letounů. Státu údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Částka je rozdíl mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, který byl vypracován později.

Vlasta Parkanová, Alexandr Vondra a Miroslav Kalousek
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/Lidové noviny

Parkanová tvrdí, že povinnost zadat externí znalecký posudek nevyplývá z žádného právního předpisu, a odmítá, že by vládu uvedla v omyl. Podle ministerstva obrany jeho pracovníci vypracovali na nákup letounů CASA marketingovou studii, jak je v těchto případech obvyklé. Detektivové ale poukazují na to, že si ministerstvo nechalo zpracovat posudek k následné zakázce na servisní podporu. Z toho plyne, že o nutnosti tohoto postupu muselo vědět.

Za Parkanovou se postavily špičky TOP 09. První místopředseda strany Miroslav Kalousek označil žádost za policejní zvůli: „Pokud někdo bude zítra chtít postupovat jako paní ministryně Parkanová, my mu dáme úplně stejné stanovisko. Já nemohu žít v tom, že ministerstvo financí nabádá ke kriminalizaci. V tomto případě nemůžeme čekat na rozhodnutí nezávislého soudu, tady pan nejvyšší státní zástupce bude muset velmi brzy říct své stanovisko, zda tato praxe je, či není kriminální – zatím si to myslí pouze vyšetřovatel.“

Opozice naopak žádá, aby Parkanová rezignovala. Premiér Petr Nečas (ODS) podle svých slov nemá podrobné znalosti spisu a v mnoha ohledech se hodlá řídit doporučením mandátového a imunitního výboru. „Chtěl bych zdůraznit, že smyslem hlasování v Poslanecké sněmovně není to, zda kterýkoliv poslanec nebo poslankyně je vina nebo nevina,“ poznamenal.

„Běžný poslanec má k dispozici jen velmi omezenou zprávu, spis může podrobně prostudovat jen mandátový a imunitní výbor,“ řekl Boris Šťastný (ODS) v Interview ČT24. Současně odmítl spekulace, že by ODS hlasovala pro vydání poslankyně jen proto, aby před volbami poškodila TOP 09. Podle něj nejde ani tak o problém TOP 09, jako o problém Vlasty Parkanové a sněmovny. „ODS nikdy nehrála hru na to, že když se nějaká strana dostane do nesnází, my se z toho budeme radovat,“ řekl Šťastný.

Člen mandátového a imunitního výboru Marek Benda (ODS) ve Studiu 6 uvedl, že chce nejdříve slyšet verzi Parkanové: „Míra nejistoty je u mě poměrně velmi vysoká. V kauze David Rath bylo od začátku jasné, že byl chycen při přenášení značného množství peněz, které byly určené pro něho. Tady je od začátku jasné, že se jedná o zpochybnění rozhodnutí, které bylo učiněno v politické funkci na základě podkladů, které byly v dané chvíli k dispozici.“

Parkanová je v tomto volebním období šestým členem dolní komory, o jehož vydání bude sněmovna rozhodovat. Poslanci potvrdili stíhání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) a vydali Víta Bártu (VV), Jaroslava Škárku (dříve VV) a Otto Chaloupku (VV). Bárta a Škárka už byli zatím nepravomocně odsouzeni v souvislosti s úplatkářskou aférou ve Věcech veřejných. Stanislava Humla (dříve VV, nyní ČSSD) sněmovna k trestnímu stíhání nevydala.