Ministerstvo prověřuje smlouvy VZP ohledně IZIPu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví začalo dnes ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kontrolu smluv v souvislosti s projektem internetových zdravotních knížek IZIP. Uvedl to server Aktuálně.cz. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda jde o kontrolu hospodaření celé pojišťovny, a ne jen IZIPu. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ale naopak řekl, že kontrola je zaměřena především na smluvní vztahy se společností IZIP.

VZP vložila za deset let do projektu téměř dvě miliardy korun. Po dohodě premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dala správní rada za úkol řediteli VZP Pavlu Horákovi, aby tři smlouvy se společností IZIP do 30. června vypověděl, výpověď vyprší na konci roku. Heger už dříve řekl, že nejprve chce vyřešit ukončení smluv, pak teprve se bude zabývat případnou odpovědností ředitele VZP Pavla Horáka a dalších lidí.

Podle Sršně potrvá kontrola ve VZP několik měsíců, než budou známy výsledky. Ministerstvo pak podle mluvčího „bude postupovat adekvátně podle závažnosti zjištění kontroly“. Audit ve společnosti IZIP z konce loňského roku, jehož výsledky média zveřejnila, ukázal, že IZIP dával peníze na golfové turnaje či sponzorování symfonického orchestru.

IZIP tento týden zveřejnil, že požaduje po ministerstvu za vypovězení smluv na provozování systému elektronických zdravotních knížek 27,5 milionu korun. Jde prý o zmařenou investici, kterou firma vložila do mezinárodního projektu epSOS.

Pokud se Horákovi nepodaří dohodnout se společností na převzetí práv k rozvoji elektronického portálu pro komunikaci s poskytovateli péče, plátci pojistného a pojištěnci, který IZIP pro VZP zajišťuje, bude muset VZP vybudovat nový portál za zhruba 200 milionů korun.