České děti tloustnou: za 15 let jich je čtyřikrát víc

Praha - Nezdravý životní styl, málo pohybu, špatné návyky od rodičů. To jsou podle odborníků hlavní příčiny čtyřnásobného nárůstů obézních dětí za posledních patnáct let. Dorostenci přibírají ve větším počtu, v tuzemsku jich je dokonce pětkrát více než v minulosti. Čeští pediatři dále zaznamenali, že děti hojně trápí alergie, nemoci dýchací soustavy a choroby.

V přepočtu na 1 000 registrovaných pacientů v ordinacích praktických lékařů stouply počty obézních dětí z 5,5 v roce 1996 na 20,5 vloni, ve skupině od 15 do 18 let pak z 8,8 na 47.

Přestože nejsou absolutní nárůsty tolik strmé, statistici i lékaři varují, že dosavadní vývoj je alarmující. Mezi lety 1996 a 2011 se absolutní počet obézních dětí ztrojnásobil. Zatímco v polovině devadesátých let bylo v populaci těměř deset a půl tisíce nemocných dětí, minulý rok jich bylo 30 400. Mezi dorostenci je nárůst ještě vyšší, zástup 6 100 obézních mladých se za 15 let rozrostl o 14 300 starších dětí.

Ilustrační foto
Zdroj: Mária Žarnayová/ISIFA

Podle lékařky kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice Jitky Kytnarové to souvisí s nezdravým životním stylem. Varující podle ní je, že zhruba třetina obézních předškoláků a polovina obézních školáků si nese problémy s váhou do dospělosti. „Nejúčinnější prevenci mají v rukou jejich rodiče - jsou jí dostatečný pohyb a sport,“ konstatovala.

Děti také čím dál častěji trpí alergiemi

Kromě nadbytečných kil přivádí děti a dospívající do ordinací praktiků nejčastěji alergie, dlouhodobě jich přibývá. V roce 2011 se s alergií z 1 000 registrovaných léčilo s alergií 141 dětí a 205 dospívajících. Relativně nejvíc alergiků je v Jihočeském kraji a v Praze, nejméně v krajích Zlínském a Pardubickém. Zdánlivě nízký podíl alergiků ve Středočeském kraji je dán tím, že řada tamních pacientů se léčí v Praze - evidují se podle místa léčby, ne bydliště.

Louka
Zdroj: Facebook/Stanislav Hádek

Nejčastější onemocnění mladých: dýchací soustava a zrak

Celkově bylo v roce 2011 sledováno v ordinacích praktických pediatrů 375 tisíc onemocnění u dětí do 15 let a 268 tisíc nemocí či vad u dorostenců. Společnými nejčastěji léčenými chorobami byly nemoci dýchací soustavy a poruchy vidění. Děti navíc hodně trápily nemoci kůže, dorost zase endokrinní nemoci.