Autobusem se slevou i o prázdninách - stačí ISIC karta

Praha - Studenti mohou jezdit za zlevněné jízdné i o prázdninách. Celkem 18 autobusových dopravců z celé ČR jim dá slevu až 25 procent, pokud se prokážou mezinárodní studentskou kartou ISIC (International Student Identity Card).

„Žákovský průkaz, který studenti používají během školního roku, v červenci a srpnu nefunguje, studenti však o zlevněné jízdné nepřijdou,“ upozornil mluvčí projektu studentských slev ISIC Libor Kokeš. Držitelé karty, kterých je mezi českými středoškoláky a vysokoškoláky asi 264 000, si mohou slevu nárokovat na 150 linkách po celém Česku. Slevy činí od 10 do 25 procent z běžné ceny jízdného.

S mezinárodním průkazem studenti navíc mohou v létě cestovat kamkoliv po ČR, v případě žákovského jízdného je sleva omezena pouze na cesty mezi bydlištěm a školou. „Slevu na jízdné v řádech desítek procent studenti získají přímo u řidiče, v předprodeji a také prostřednictvím internetu,“ doplnil Kokeš.

Seznam autobusových spojů, na kterých mohou držitelé karty ISIC jezdit se slevou, najdete na webu studentskejizdne.cz. Najdete zde vešekré informace o zapojených dopravcích a konkrétní výši slev.

Kartičku mohou studenti využít i při cestování vlakem, kde se jí prokážou coby studenti, a mají tak nárok na slevu z ceny jízdenky. Za zřízení ISIC karty se platí 300 korun, studenti na ni mohou čerpat nejrůznější slevy po celém světě.

Vydáno pod